Provincie voert snel topoverleg in Meeden

De provincie wil een doorbraak forceren in het slepend conflict met inwoners van Meeden en de gemeente Menterwolde over de komst van een groot windpark bij het dorp.

De provincie wil een doorbraak forceren in het slepend conflict met inwoners van Meeden en de gemeente Menterwolde over de komst van een groot windpark bij het dorp.

De nieuwe gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks) onderneemt een poging om betrokken partijen op één lijn te krijgen. Daartoe voert ze de komende dagen in ieder geval gesprekken met RWE Windpower Innogy, Yard Groep en de gemeenten Menterwolde en Oldambt.

Om overlast, waardedaling en aantasting van de omgeving te voorkomen, willen de gemeenten geen grootschalig windpark op die locatie. Ook de bevolking is tegen. ,,Ik doe mijn best om ook met de inwoners te spreken'', zegt Homan.

Notitie

De gedeputeerde wil niet ingaan op mogelijke oplossingen. ,,Minder of helemaal geen windmolens bij Meeden? Een vervangend windpark op een andere plek in Groningen? ,,Ik ga het gesprek open in. Het is belangrijk om nu te polsen waar partijen elkaar kunnen vinden. Ik zeg erbij dat we als provincie geen ijzer met handen kunnen breken.''

De onverwachte gespreksronde komt op het moment dat het ministerie van Economische Zaken de Notitie reikwijdte en detailniveau voor het windpark bij Meeden ter inzage wil leggen. In die notitie wordt aangegeven hoe diepgravend wordt gekeken naar de milieueffecten.

Gedeputeerde Staten hopen op een kentering in de plannen en hebben het ministerie met succes verzocht publicatie van dit stuk met twee weken uit te stellen. Daarna kunnen tegenstanders van het windpark bij het Rijk met een zienswijze komen.

Lees woensdag meer in Dagblad van het Noorden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.