RUG initieert grootste Nederlandse poolexpeditie ooit

Het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen organiseert de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit. In augustus gaan zeventig Nederlanders, waaronder vijftig wetenschappers en ook bekende Nederlanders als Ramsey Nasr, weerman Peter Kuipers Munneke en politica Stientje van Veldhoven, naar Spitsbergen.

Initiatiefnemer Maarten Loonen van de RUG is zes jaar bezig geweest om de expeditie van de grond te krijgen. ,,Dit is de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit, en de manier waarop is totaal nieuw, met zo'n diverse groep. Door de vergelijking met oude gegevens krijgen we een uniek inzicht in ecologische veranderingen.''

De expeditie gaat naar het eiland Edgeøya, aan de oostkant van Spitsbergen. Van 1968 tot 1988 was er een Nederlands station op Edgeøya dat veel ecologische gegevens heeft verzameld. Vijftig wetenschappers gaan nu terug naar die plek: biologen, archeologen, geologen en sociaal wetenschappers. Ze gaan naar een van de meest afgelegen wildernissen, met een zeer hoge populatie ijsberen, waar door opwarming nu veel verandert.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.