Schotman moet zich schuldig voelen

Het interview met Gerard Schotman in het Dagblad van het Noorden (zie onder, red.) levert veel stof tot discussie. Klaas Pieterman uit Spijk dient de NAM-directeur van repliek.

Het interview met Gerard Schotman in het Dagblad van het Noorden (zie onder, red.) levert veel stof tot discussie. Klaas Pieterman uit Spijk dient de NAM-directeur van repliek.

Geachte heer Schotman,

Bij deze wil ik u laten weten dat ik zeer ontstemd ben over uw uitspraken in het Dagblad van het Noorden.

Uw bedrijf, waar ik vroeger ook voor heb gewerkt, veroorzaakt bevingen en bodemdaling, en daardoor ontstaan schades aan tienduizenden gebouwen in Groningen. Ik heb de NAM al diverse keren horen zeggen dat de schadeafhandeling niet goed gaat - het moet anders. Maar wannéér heeft u uw organisatie dan eindelijk eens op orde? Een heleboel mensen zitten al jaren in behoorlijke nood, het zwaard van Damocles hangt boven hun hoofd. En het enige waar u mee bezig bent, is een financiële afweging, koud en harteloos.

U zegt dat het opknappen van oude panden wel eens meer zou kunnen kosten dan ze nog waard zijn. Ja, en wat dan nog? U heeft het wél over het thuis van mensen, de plek waar zij het meest zichzelf zijn, waar zij onbekommerd kunnen dromen, waar zij gebouwd hebben aan mooie herinneringen.

In één enkele zin gaat u daar compleet aan voorbij. Het is waar, als u mij uitkoopt, zou dat heel veel stress bij mij weghalen. Mijn slaapmedicatie kan ik dan in de houtkachel gooien. Maar ik moet ook mijn toekomstplannen bijstellen, en helemaal opnieuw beginnen.

Niet alleen mijn levenswerk ligt in duigen, ook mijn toekomst is in het water gevallen. Mijn huis, mijn appeltje voor de dorst, is geen drol meer waard. En als u zegt dat u er problemen mee heeft om het op te knappen, dan is dat nogal een arrogante uitspraak voor de directeur van een bedrijf dat al deze ellende veroorzaakt. Een bedrijf dat de mond vol heeft van vertrouwen terugwinnen en een goede buur zijn. U staat bovendien op achterstand. Alleen al de jarenlange ontkenning van de bevingen en bodemdaling hebben ervoor gezorgd dat een groot deel van de schade van de afgelopen jaren nooit is uitgekeerd.

U schetst de dilemma's waar u zich voor gesteld ziet: welstandscommissie, wel of niet slopen, mensen die koste wat kost in hun huis willen blijven zitten. Dat weegt toch niet op tegen de dilemma's van de mensen die hier wonen? Zij vragen zich af: waar liggen de kinderen veilig in bed, wanneer komt de klapper die mijn huis sloopt, hoe kan ik hier weg komen, hoe ga ik om met mijn stress, zijn mijn huisdieren veilig? Dat zijn een stuk prangender dilemma's dan de uwe. Het gaat direct om onze veiligheid, en dat iedere minuut van de dag.

Wij verwachten dat de NAM haar verantwoordelijkheid neemt en de zaken netjes oplost. Dat u dat afdoet als een sinterklaasactie, doet heel veel pijn. U hoopt op inmenging van de overheid. Laat dat nu net een van de andere partijen zijn waarin nog maar weinig Groningers vertrouwen hebben. En bovendien schuift u de verantwoordelijkheid zo wel heel makkelijk af. Toen er ieder jaar een flinke winst te verdelen was, heeft ook niemand de NAM horen zeggen dat dit eigenlijk niet kon.

Dan het woordje ‘ruimhartigheid'. De eerste schade aan mijn huis werd getaxeerd door Arcadis. De offerte van het lokale bouwbedrijf was volgens hen veel te hoog. Per abuis stuurde Arcadis de offerte die zij zelf hadden laten maken, en wat bleek? De offerte van het lokale bouwbedrijf was vele duizenden euro's lager. Kortom, uw ‘ruimhartigheid' stinkt.

U zegt dat u zich verantwoordelijk voelt. Ik had liever gehoord dat u zich schuldig voelt, of sterker nog, dat u schuldig bént. En even voor de goede orde, ik ben niet uit op geldelijk gewin, ik wil graag mijn leven terug, een veilig thuis, mijn hoop en mijn toekomst. Vele zaken hier zijn namelijk onbetaalbaar, daar hangt geen prijskaartje aan.

Met teleurgestelde groet,

Klaas Pieterman, Spijk

(Ingekort door de redactie. De volledige tekst is te lezen op de Facebookpagina van Schokkend Groningen)

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.