'Snel internet voor bevingsgebied'

De Economic Board Groningen (EBG) en de Dialoogtafel willen dat alle woningen en bedrijven in Noord-Groningen een breedbandaansluiting krijgen voor snel internet.

De Economic Board Groningen (EBG) en de Dialoogtafel willen dat alle woningen en bedrijven in Noord-Groningen een breedbandaansluiting krijgen voor snel internet.

Beide organisaties hebben daarvoor elk vijf miljoen euro gereserveerd. Momenteel hebben 6000 adressen in het gebied nog geen snel internet. Om die van een goede aansluiting te voorzien is 18 miljoen euro nodig. Om dat bedrag bijeen te krijgen wil de EBG proberen geld te lenen bij bijvoorbeeld de Europese Investeringsbank of de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).

Volgens voorzitter Sieger Dijkstra en directeur Marco Smit van de EBG zijn goede verbindingen noodzakelijk om de economie in het aardbevingsgebied te versterken. ,,Zonder breedband geen economie'', zegt Smit.

Huiswerk
Het tweetal vindt echter ook dat huidige bedrijven en huishoudens recht hebben op snel internet. Dijkstra: ,,Dat was vroeger een luxe, maar nu een eerste levensbehoefte. Er zijn nu scholieren die naar de McDonald's moeten om hun huiswerk te doen. En boeren die op hun bedrijf de mestadministratie niet kunnen bijhouden. Dat zijn echt schrijnende gevallen.''

De EBG pleit ervoor dat de hele provincie van een goede aansluiting wordt voorzien. Dan gaat het om 20.000 adressen die nog geen snel internet hebben. Dijkstra: ,,Wij kunnen niet voor de hele provincie meebetalen omdat het gebied waarvoor wij werken zich beperkt tot Noord-Groningen. Wij hopen dat de provincie voor het overige wil meedoen. Dat scheelt ook in de kosten per aansluiting.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.