Snel internet zonder klanten

Met een compleet verglaasd bedrijventerrein Bargermeer, heeft Emmen niet alleen het grootste maar ook het best uitgeruste industrieterrein van Noord-Nederland.

Met een compleet verglaasd bedrijventerrein Bargermeer, heeft Emmen niet alleen het grootste maar ook het best uitgeruste industrieterrein van Noord-Nederland.

Er is alleen één probleem: zo'n driekwart van de bedrijven maakt geen gebruik van de glasvezel. Het laatste stukje naar het kantoor moeten ze van KPN zelf betalen en die 850 euro vinden ze te duur. Net als het maandelijkse abonnement. En dus klagen bedrijven op Bargermeer steen en been over de snelheid van het internet. Dat bleek afgelopen week nog eens op een CDA-bijeenkomst over werk.

Impasse

Het komt Herman Idema, manager van Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen (VPB), zo langzamerhand de neus uit. ,,Je wilt niet weten wat we allemaal hebben gedaan. We hebben de gemeente gevraagd om te helpen maar dat mag niet want dat is ongeoorloofde overheidssteun. We hebben KPN gevraagd om iets aan de tarieven te doen, maar we krijgen steeds nul op rekest.'' KPN vreest een forse boete van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de vroegere Opta.''

Een impasse dus. Waarbij een rol speelt dat KPN monopolist is in Bargermeer. Het telefoonbedrijf heeft daar voor 1,2 miljoen euro geïnvesteerd en heeft het daar volledig voor het zeggen. Volgens Idema moet er maandelijks ook nog eens 200 à 300 euro afgetikt worden voor een abonnement. ,,Dat zijn hele andere bedragen dan bij huishoudens. De grote bedrijven betalen wel, maar dat geldt niet voor de vele mkb-bedrijven hier. Voor hen is het een hele uitgave.''

ADSL

En dus maken de meeste ondernemingen op Bargermeer nog gewoon gebruik van ADSL via de oude, vertrouwde koperen kabel. Concurrentie van de kabel via Ziggo is er niet, want voor kabelbedrijven kan alleen een intensief bevolkte woonwijk uit. Op bedrijventerreinen moet teveel kabel de grond in om alle afstanden te overbruggen.

KPN wil niet vertelen hoeveel bedrijven op Bargermeer gebruik maken van glasvezel. Volgens woordvoerder Nienke Sneller is dat concurrentiegevoelige informatie. Aan de prijzen kan het bedrijf niets veranderen, omdat die zijn vastgesteld door toezichthouder ACM. ,,Ondernemers hebben vanaf 215 euro per maand glasvezel met een snelheid tot 500 Mb'', aldus Sneller. Ze zegt dat de zogenoemde glasvezelring destijds is aangelegd na positieve reacties vanuit het Emmer bedrijfsleven.

Wethouder Bouke Arends (PvdA) zegt in een reactie dat het voor de gemeente moeilijk is ondernemers financieel bij te staan. ,,Maar misschien valt er een korting te halen als je je met een groot aantal ondernemers tegelijk aanmeldt.''

menu