'Staat niet aansprakelijk voor De Punt'

De Nederlandse autoriteiten vinden dat ze niet aansprakelijk zijn voor schade van nabestaanden van de kapers die werden gedood tijdens de bevrijdingsactie bij de treinkaping in De Punt op 11 juni 1977.

Uit uitgebreid onderzoek van de overheid is niet gebleken dat deze actie onrechtmatig en buitenproportioneel is geweest. Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) geschreven in een brief aan de nabestaanden.

Bij de beëindiging van de kaping werden zes Molukse kapers doodgeschoten. De hele bevrijding door mariniers en precisieschutters duurde drie minuten.

Advocate Liesbeth Zegveld had begin november 2014 namens de nabestaanden de Nederlandse Staat aansprakelijk gesteld. Reden daarvoor was het ‘onrechtmatige’ ingrijpen. Tijdens de interventie zouden de betrokken speciale eenheden kapers opzettelijk hebben gedood. Ook hebben ze volgens de nabestaanden onnodig veel geweld gebruikt en geschoten op lijken.

De minister antwoordt de nabestaanden dat deze door hen genoemde feiten en veronderstellingen uit hun context zijn gehaald. Daardoor trekken ze „vergaande en veelal onjuiste conclusies”.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.