Startup van de week: Biologische groente bereikbaar

‘Het is onzin dat slecht eten zo goedkoop is en gezond eten zo duur,’ vindt innovatie-adviseur Mathijs Niehaus. Hij doet hier iets aan door biologische groente op een betaalbare manier aan te bieden. Hij bedacht Groentebuur, een online platform waar gebruikers biologische groente vers van de boer kunnen bestellen.

Niehaus vertelt over zijn buurman van vroeger. “Hij had peultjes in zijn moestuin en altijd te veel. Hij had moeite om er vanaf te komen, terwijl een stukje verderop iemand er misschien geen geld voor heeft.” Mathijs wilde overschotten uit moestuinen inzamelen en zo vers, lokaal en gezond eten toegankelijk maken voor iedereen. “Maar met moestuinen werkte het niet. Het moest groter. Zo kwam ik bij de boeren terecht. Zij hebben hetzelfde probleem, maar dan op grotere schaal. Onze boeren zitten met overschotten, terwijl wij de producten uit andere landen halen. Dat is niet meer van deze tijd”, zegt Niehaus.

Wat is het?

Mathijs begon in november 2014 met een pilot in Groningen. De gebruiker kan kiezen uit vier pakketten: Groente Only, De Aardappeleters, Kon Minder en Groente en Fruit. In Groningen worden deze pakketten op vrijdagmiddag thuisbezorgd. Afhalen kan ook: er zijn afhaalpunten in Groningen en in Zuidbroek.

De pilot was bedoeld om te testen of mensen interesse hebben in de pakketten. De interesse is er en dus gaat Groentebuur uitbreiden. “Het is beter om klein te beginnen, dan zie je of het werkt en wat je anders wilt doen. We hebben nu genoeg informatie voor de vervolgstap, een online platform”, zegt Niehaus.

Hoe werkt het?

Niehaus werkt samen met vier zzp’ers en twee vrijwilligers aan het online platform. Daar kan de gebruiker zien welke groente te bestellen is. Dit zijn groenten van boeren die bij Groenteboer aangesloten zijn. De gebruiker kan zoveel groente bestellen als hij wil. De groente is biologisch, maar toch betaalbaar omdat de producten direct van de teler komen, zonder tussenhandel als een supermarkt. Maar ook omdat de gebruiker de bezorging zelf kan regelen. Op het platform is te zien welke gebruikers in welke wijken wonen, waardoor zij afspraken kunnen maken over het ophalen van de groenten.

De gebruiker kan er zelfs nog aan verdienen: “Wij brengen de groente in kaart. Een gebruiker kan er vervolgens ook voor kiezen om bijvoorbeeld veel tomaten in te kopen, er soep van te maken en die weer te verkopen”, zegt Niehaus.

Wat kun je bestellen?

De groenten die worden verkocht zijn seizoensgebonden, op dit moment bijvoorbeeld paksoi, komkommer, knollen of bieten. De groenten hoeven niet aan veel voorwaarden te voldoen. “Juist niet”, zegt Niehaus. “We selecteren niet op vorm of formaat. We bieden geen slechte groente aan, maar wel groente die misschien door supermarkten afgekeurd wordt omdat het er niet mooi uitziet.”

Lekker, al die groente. Maar wat maak je ervan? “We plaatsen ook recepten op het platform en gebruikers kunnen recepten uitwisselen. Het is de bedoeling dat het een community wordt. Gebruikers kunnen over van alles praten. Ze kunnen elkaar bewaartips geven of oproepjes doen om samen een pakket te bestellen en boeren kunnen tips plaatsen”, zegt Niehaus.

Wat is het verdienmodel?

“De boeren die ons groente leveren geven we een eerlijke prijs. Tien procent daarvan is voor Groentebuur”, zegt Niehaus. “De kosten kunnen laag blijven omdat we afgaan op de vraag van de gebruikers. We kopen de groente niet van tevoren in, maar we kijken naar de wensen van de gebruikers.”

Hoe ziet de toekomst eruit?

“De toekomst is spannend, maar dat hoort bij een startup. Als het in Groningen goed gaat, willen we uitbreiden naar andere steden in Nederland. In Sneek, Leeuwarden en Antwerpen zijn er al mensen met interesse, maar als er in andere steden een groep geïnteresseerden is, kan dat natuurlijk ook”, zegt Niehaus.

Een aantal organisaties in Groningen is al geïnteresseerd in een samenwerking met Groentebuur. “We voeren gesprekken met de Rijksuniversiteit, het UMCG, restaurant het Feithuis en de gemeente Groningen. Hoe die samenwerking eruit gaat zien weten we nog niet precies. We willen er uiteindelijk voor zorgen dat er minder verspild wordt, dat boeren een betere prijs voor krijgen en dat biologische producten goedkoper worden."

Heb je zelf een leuke startup of heb je een vraag aan onze experts? Mail naar startups@dvhn.nl.

  • Startups
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.