Startup van de week: Structuur voor de dag

In deze rubriek belichten we elke week een startup uit het Noorden met een vernieuwend idee. Deze week spreken we met grafisch vormgever Annemiek Modderman (57) uit Groningen. Zij bedacht Assist Helpt, een app waardoor mensen met autisme gemakkelijker de dag door kunnen komen.

Waar veel mensen ver vooruit kijken en bezig zijn met het plannen van hun toekomst, zijn mensen met autisme vooral bezig met het plannen van de dag. Afspraken nakomen, de dag indelen en voor jezelf zorgen zijn moeilijke punten. Annemiek wil er met de app Assist Helpt voor zorgen dat mensen met autisme zelfstandiger kunnen functioneren en meer structuur aan hun dag kunnen geven.

Annemiek is met marketingstrateeg en evenementenorganisator Cor Boots bezig met het ontwikkelen van de app. Ze kwam op het idee omdat ze een manier zocht om haar zoon te helpen.

Mijn zoon van 22 jaar heeft autisme. Hij heeft veel structuur nodig op een dag. Vroeger hielp ik hem door plaatjes aan de muur te hangen met de taken die hij die dag moest doen. Hier keek hij op den duur niet meer naar, maar hij zat wel altijd met zijn telefoon in zijn handen. Ik begon met het sturen van berichtjes op Whatsapp, maar dat kostte te veel tijd. Toen ging ik op zoek naar een app met plaatjes. Die bestond wel, maar die plaatjes waren te kinderachting voor een jong volwassene, dus besloot ik ‘m zelf te maken.”

Hoe werkt het?

De app laat een afbeelding zien van wat de gebruiker op een bepaald moment op een dag moet doen. “Is het bijvoorbeeld tijd om te douchen, dan popt er een bericht op met een afbeelding die laat zien dat je je kleren moet klaarleggen. Of een bericht voor het ontbijt: dat je de tafel moet dekken,” zegt Annemiek.

De taken waar je een bericht over krijgt zijn heel persoonlijk en eenvoudig in te stellen. “Als je naar school gaat, krijg je bijvoorbeeld een bericht dat je je boeken in je tas moet doen. Dat scheelt heel veel stress omdat je op deze manier meer overzicht hebt.” De activiteiten zijn per dag en per week aan te passen. “Het is een soort agenda met plaatjes,” zegt Annemiek. “Maar in dit geval zie je één plaatje per keer.”

Waarom is het handig?

Ongeveer 190.000 mensen in Nederland hebben autisme. Begeleiding van mensen met autisme is altijd nodig. Assist Helpt maakt dat wat gemakkelijker. De app is niet bedacht om begeleiders te vervangen, maar juist om ze te ondersteunen. Mensen met autisme kunnen op deze manier gemakkelijker zelfstandig functioneren.

Apps voor mensen met autisme die al bestaan staan vol informatie. “In de apps staan heel veel icoontjes. Dat werkt niet goed voor mensen met autisme. Zij krijgen vaak te veel informatie en zijn overprikkeld”, zegt Annemiek. “Assist Helpt gaat er heel simpel en overzichtelijk uitzien.”

Wat is het verdienmodel?

Annemiek en Cor werken één dag per week aan de app en hebben het prototype net af. Voor een eerste goede versie hebben ze meer geld nodig.

Als de app klaar is, willen Annemiek en Cor ‘m verkopen aan grote zorginstellingen. De twee hebben al gesprekken met het autismeteam van Lentis en het UMCG. “Lentis wil de app misschien gebruiken om het cliënten die zelfstandig wonen wat gemakkelijker te maken. Het UMCG wil onderzoek doen naar prikkelverwerking.” Een andere manier om geld te verdienen is het verkopen van data van de gebruikers aan de farmacie. Met deze informatie kan onderzoek gedaan worden.

Hoe ziet de toekomst er uit?

Wanneer de app online komt kan Annemiek nog niet precies zeggen. Over een tijdje willen Annemiek en Cor de app ook uitbreiden voor andere mensen die wat meer structuur nodig hebben. “Mensen in de ambulante verslavingszorg of studenten die het niet lukt om de studie af te maken bijvoorbeeld. Die kunnen ook wel een beetje structuur gebruiken.”

Heb je zelf een leuke startup of heb je een vraag aan onze experts? Mail naar startups@dvhn.nl.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
  • Startups
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.