Thuishulpen bereiden acties tegen TSN voor

Boze thuishulpen bereiden acties voor tegen TSN Thuiszorg, dat hun loon wil verlagen en honderden thuishulpen wil ontslaan. Vakbond FNV Zorg en Welzijn houdt er vier bijeenkomsten over in het land, onder meer in Groningen.

In de kantine van het FNV-gebouw bij Martiniplaza worden donderdagavond zo'n honderd thuishulpen verwacht. TSN kondigde 22 april aan zich gedwongen te zien 650 thuishulpen te ontslaan en het loon van ruim 4500 andere thuishulpen eenzijdig te verlagen. Dat als gevolg van het kabinetsbeleid rond de huishoudelijke verzorging in de thuiszorg.

Het Rijk heeft die vorm van thuishulp overgeheveld naar de gemeenten en tegelijk 30 procent bezuinigd. Veel gemeenten snijden daarom fors in de thuishulpvergoeding. ,,We richten ons in onze acties zowel op staatssecretaris Van Rijn als op de directie van TSN'', zegt vakbondsbestuurder Riek van Kampen. ,,Het is een gevolg van het kabinetsbeleid maar TSN kan het niet maken om eenzijdig het loon van mensen te verlagen want er zijn CAO-afspraken.''

TSN-medewerkers leveren in tal van gemeenten in Groningen en Drenthe thuishulp. Het is nog niet duidelijk in welke gemeenten de ontslagen vallen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.