Tichelaar vecht tegen molens

De manier waarop het rijk de Drentse Monden en de Kanaalstreek opzadelt met 50 windmolens is ‘onaanvaardbaar'. Dat vindt de commissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar.

De manier waarop het rijk de Drentse Monden en de Kanaalstreek opzadelt met 50 windmolens is ‘onaanvaardbaar'. Dat vindt de commissaris van de Koning in Drenthe Jacques Tichelaar.

Twee jaar geleden beloofde het rijk om naar het gebied te komen: waar konden de molens wel staan en waar niet. ,,Maar tot op de dag van vandaag is minister Kamp van Economische Zaken niet in het gebied geweest en was van fatsoenlijke voorlichting en inspraak geen sprake”, constateert Tichelaar. Dat stoort hem in hoge mate. ,,Het rijk bepaalt waar de windmolens een plek krijgen. Dan kan ik heel goed begrijpen dat de bevolking het gevoel krijgt dat ze maar wat doen in Den Haag.”

Stappen

Tichelaar laat het niet bij woorden. ,,Ik ga stappen ondernemen”, benadrukt hij. Hij spreekt zijn grote netwerk in Den Haag aan. ,,Dat er molens komen, staat vast. Maar ik ga echt proberen dat het aanzienlijk minder worden en dat bij plaatsing rekening wordt gehouden met de inwoners. We hebben tijd.” Pas in 2020 moeten de windmolens er staan.

Hij kijkt vooruit naar de landelijke verkiezingen van 2017, of eerder als het kabinet zijn rit niet uitzit. ,,Sleep de politici naar dit gebied”, roept hij de bevolking op. ,,Maak gebruik van het ‘moment' en laat ze zien dat het zo echt niet kan. Dat mensen aan voor- en achterkant geconfronteerd worden met windmolens.”

Keukentafel

Met zijn uitspraken sluit Tichelaar aan op het bezoek dat het koningspaar deze week bracht aan de Drentse Veenkoloniën. Willem-Alexander en Máxima wilden absoluut spreken over de windmolens en nodigden voor- en tegenstanders uit aan de keukentafel. ,,Daar kunnen we nog iets van leren. Je hoeft elkaar niet te vinden in de standpunten, maar je kunt wel luisteren en elkaar respecteren. Zo verbind je mensen.”

De commissaris van de Koning wil in de tussentijd innovatie een kans geven. Elk jaar blijkt dat de molens weer meer vermogen kunnen opwekken. Zonne-energie biedt mogelijkheden. ,,Dan krijgen we een reëel beeld van wat kan en moet, en kunnen we de overlast terugdringen.”

En als minister Kamp zegt dat hij niets aan de opgelegde rijksregeling verandert? ,,Wat nu onmogelijk lijkt, kan morgen heel anders liggen”, reageert Tichelaar. ,,Kijk naar de gasbevingen. Als dat beleid kan worden aangepast dan kan dat schoksgewijs ook met de windmolens.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.