Update: Explosief in flat Groningen: 16 huizen ontruimd

Na de vondst van een explosief in een appartement aan de Paramaribostraat in Groningen is zondagnacht een complex van zestien wooneenheden ontruimd. De bewoners zijn opgevangen in het politiebureau aan de Rademarkt.

De situatie ontstond nadat getuigen tegen elf uur 's avonds een man met een luchtbuks zagen lopen in de straat. Ze hoorden enkele schoten en waarschuwden de politie. Agenten troffen de 38-jarige man aan en hij werd aangehouden. De buks is in beslag genomen. Waarom de man met de luchtbuks op straat liep is niet bekend.

Ontruiming

Na de aanhouding volgde een huiszoeking in de woning van de verdachte. Daar troffen agenten een explosief aan. Ze verlieten direct de woning en zetten de omgeving af. Een deskundige achtte het na onderzoek noodzakelijk dat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd gewaarschuwd. Na overleg met de EOD werd besloten alle zestien appartementen in de flat te ontruimen. De bewoners werden uit hun huizen gehaald voor opvang in het politiebureau.

Met een explosievenhond van de politie werd het brandbare goedje door de EOD uit de woning gehaald. Het bleek te gaan om een projectiel dat al onklaar was gemaakt. Inmiddels was uit een eerste verhoor met de aangehouden verdachte gebleken dat hij verzamelaar is van objecten uit onder meer de Tweede Wereldoorlog.

Jumbo

Toen verdere explosieven niet meer werden gevonden, konden bewoners terug naar hun huizen. Het bewuste appartement wordt nog nader onderzocht. Eerder dit weekeinde werd ook al een explosief gevonden bij de Jumbo-supermarkt aan de Wilhelminakade eveneens in de stad Groningen.

Foto: Martin Nuver/112 Groningen

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.