,,Hoe kán dit nou hè? Het is echt heel triest.'' Ook vader Joeke van Marcos van der P. uit Harkema zit nog met veel vragen, vertelde hij gisteren tijdens een schorsing in de rechtbank in Assen.

Het zou het Braziliaanse temperament van zijn geadopteerde zoon Marcos (26) kunnen zijn, denkt Joeke. Dat kent hij nog wel van vroeger.

De vader van verdachte Van der P., die gisteren tijdens de derde zittingsdag de verklaringen aanhoorde van zo'n tien slachtoffers van de lange rooftocht, vertelt voorzichtig over het verleden. Over Harkema. Hij is open en eerlijk, wil niet al te veel zeggen, maar zet dan toch door.

SC Heerenveen

,,Marcos kon voetballen als de beste. Hij speelde bij Harkemase Boys. Op zijn dertiende of veertiende werd hij gescout door SC Heerenveen. Daar kon hij naartoe! En centen verdienen! Maar op een dag kwam hij thuis en smeet hij zijn voetbaltas in de hoek. Hij wilde niet meer. Uit het niets. Snap je dat nou?''

Tijdens de verhalen die de slachtoffers vertellen, heeft Joeke het erg moeilijk. En met hem vele anderen in de bomvolle rechtszaal. ,,Bij het aanhoren van al dat leed stonden mij de tranen in de ogen. Ongelofelijk, wat een verdriet. Mijn hart huilt ook.''

Huis en werk

Terwijl hij het ooit zo mooi geregeld had voor zijn zoon. ,,Ik had al een huis voor hem. En werk, als kraanmachinist.'' Het liep anders. Marcos zat vanaf zijn tienerjaren 7,5 jaar vast, in gevangenissen door het hele land. ,,Elk weekend reden mijn vrouw en ik naar hem toe. Zij is er nu niet. Dit kan ze niet aan.''

Niet zo heel lang voor hun rooftocht woonden Marcos en zijn vriendin Enise B. weer een half jaar bij Joeke en zijn vrouw in Harkema. ,,Het blijft onze zoon.'' Dit ging echter mis. Marcos bedreigde zijn adoptieouders zelfs met een vuurwapen. ,,Wat bezielt hem dan toch, hè?''

Eenzijdig rapport

Hierover konden twee deskundigen van het Pieter Baan Centrum later op de dag ook niet veel duidelijkheid geven, omdat Marcos niet wilde meewerken aan zijn onderzoek. Een van de deskundigen sprak hem in zeven weken tijd slechts tien minuten. ,,Het is dus een eenzijdig rapport'', concludeerde de rechter.

Over Enise, die Marcos in 2011 via Hyves leert kennen, zeggen de deskundigen dat zij ,,gepantserd'' is, maar ook ,,een sterke vrouw''. Marcos, die een alcoholprobleem heeft, zou zijn adoptie hebben ervaren als ,,zeer traumatisch''. ,,Een aanraking ziet hij als oorlogsverklaring''.

'Is ons speelgoed wel veilig?'

Relaties onder druk, levens uit balans. Het was een zeer emotionele dag in de Asser rechtbank, waar gisteren slachtoffers van het gangsterduo hun verhaal deden.

Slapeloze nachten, continue angst, relatieproblemen, onbevangenheid die weg is. Het zijn termen die veel genoemd worden door de slachtoffers van Marcos Van der P. en Enise B.

Achterdochtig

Zo vertelt de man (33) uit Ruinen die vorig jaar werd gegijzeld in Echten dat zijn kinderen nog steeds vragen of de deur goed op slot zit. ,,En ze vragen of hun speelgoed wel veilig is.'' Zelf stond de man doodsangsten uit toen hij in de kofferbak van zijn eigen auto werd gedwongen. Werken gaat niet meer. ,,Ik lig vaak wakker en ben achterdochtig geworden.''

De vrouw (53) uit Meppel die werd ontvoerd, is nog altijd in behandeling. ,,Ik dacht dat ik werd gedumpt in een meer of naar Polen werd gebracht'', laat ze via een gemachtigde weten. ,,Ze waren totaal onmenselijk.'' De vrouw kapte alle bosjes bij huis en kocht een nieuw bed, omdat het duo in haar oude sliep.

Muur

Een vrouw op een camping in Enschede zag dat haar man werd neergeschoten door Van der P. Hij overleefde het, maar de impact is enorm. ,,Er staat nu een muur tussen ons, daarop wordt de slechtste film afgespeeld.'' Het voelt alsof ze haar man kwijt is. ,,Ik mis hem zo erg.''

Bijna alle advocaten willen een ‘on-Nederlands fors' bedrag aan smartengeld, tot 45.000 euro per persoon.

Zij vroegen de rechter om nieuwe wegen te bewandelen: Nederland moet naar het buitenland kijken, waar het smartengeld veel hoger ligt. Vandaag is er geen zitting, morgen volgt de strafeis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Archief
Gangsterduo