Verleden van kamp Westerbork ontsloten

De omgeving van voormalig kamp Westerbork wordt opnieuw onder de loep genomen. Herinneringscentrum kamp Westerbork wil de geschiedenis van het gebied zichtbaar en tastbaar maken.

Het bos rond het herinneringscentrum is tegenwoordig een drukbezocht wandelgebied. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog zag het er heel anders uit: toen was dat bos er nog niet en bestond het landschap uit heide en vennetjes.

Beleving

Het herinneringscentrum wil de beleving van het voormalige kamp voor bezoekers vergroten. Zo kunnen mensen ervaren hoe vroegere kampbewoners het gebied zagen.

Directeur Dirk Mulder benaderde een paar jaar geleden het AWN, Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie, om de directe omgeving van het voormalige kamp Westerbork te onderzoeken.

Twee archeologiestudenten, Jeroen Bolhuis en Caspar Gils van Saxion Hogeschool in Deventer, kregen de kans op zoek te gaan naar sporen uit het verleden in de bosrijke omgeving van Hooghalen. Resultaten van dit onderzoek worden deze herfst gepubliceerd in het tijdschrift van de AWN, Westerheem.

Verleden van kamp Westerbork ontsloten

Waterzuivering

Het onderzoek leverde vernieuwende ideeën op voor de herinrichting van het kampterrein en omgeving. Zo zijn er plannen om de oude waterzuiveringbassins van het kamp toegankelijker te maken voor het publiek. De bassins, vlak naast het kampterrein, zijn al wel te bezichtigen, maar liggen tegenwoordig in bosgebied en daarom moeilijk te vinden.

Het waterzuiveringssysteem werd gebouwd in 1944. Het oude systeem werkte niet meer, er woonden te veel mensen in het kamp. Het nieuwe systeem zorgde voor het enige stromende water in de regio.

Juwelen

Aan de zuivering is een wrang verhaal verbonden: gevangenen in het kamp wilden vaak tot elke prijs voorkomen dat de nazi's hun kostbaarheden zouden krijgen, dus spoelden ze hun juwelen het riool in.

Maar de kampleiders hadden daar rekening mee gehouden door een extra zeef in het zuiveringssysteem te bouwen. Deze zeef liet ontlasting en andere verontreiniging door maar filterde de sieraden, die zo alsnog bij de Duitsers terechtkwamen.

Wandelroute

In het gebied rond het herinneringscentrum zijn allerlei sporen uit het verleden in het landschap teruggevonden, van de prehistorie tot zeer recente geschiedenis. Het archeologische bedrijf

Verleden van kamp Westerbork ontsloten
onderzoekt samen met het Herinneringscentrum de mogelijkheid om van de locaties en vondsten een educatieve wandelroute te maken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.