'Verslaafde arts aanbevolen door afdelingshoofd'

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) gaat referenties van solliciterende medisch specialisten beter natrekken.

Dat zegt bestuursvoorzitter Boudewijn Ponsioen. De directeur reageert op de veroordeling van een anesthesist (49) die verdovende middelen ontvreemdde uit de operatiekamer van het ziekenhuis. De arts, die in België woont, heeft een verslavingsprobleem. Hij werkte eind 2013 kort in Assen.

Schorsing

De arts was in een Antwerps ziekenhuis ook in de fout gegaan en werd geschorst. Dat was bij zijn indiensttreding niet bekend bij het WZA.

Ponsioen zegt dat de arts een aanbevelingsbrief had van het hoofd anesthesie van het ziekenhuis in Antwerpen. Over de schorsing in dat ziekenhuis en de verslavingsproblemen werd niet gerept.

,,Op basis van de brief is hij aangenomen. Al snel bleek bij een controle dat ampullen met opiaten weg waren. Er werd een intern onderzoek gestart. De nieuwe specialist voelde nattigheid en nam zelf ontslag.”

Aanbevelingsbrief

De arts heeft ook een receptenblok gestolen van het WZA. Een Brabantse apotheker, waar hij een vervalst recept inleverde, vertrouwde het niet en trok aan de bel.

,,Het was voor ons een bevestiging dat deze man de opiaten had gestolen.” Ponsioen heeft destijds contact gezocht met de directeur van het Antwerpse ziekenhuis. Deze vertelde hem over het problematische verleden van de arts. ,,Ik was verbijsterd, omdat zijn afdelingshoofd een aanbevelingsbrief had geschreven.”

Ponsioen heeft een melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Hij vindt dat de man in Nederland en in België als anesthesist geschrapt moet worden. De IGZ onderzoekt de melding.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.