Video: "Ik wil met papa mee"

Problemen met kinderen, onbegrip en vervreemding van de partner. Missies in het buitenland trekken een zwaardere wissel op militairen en hun achtergebleven partners, kinderen en familie dan gedacht.

Die conclusie trekt Dagblad van het Noorden na gesprekken met tientallen betrokkenen. De krant volgde voor een reportage het afgelopen half jaar vier militairen en hun gezinnen.

Een van hen is de familie Nicolai. Korporaal Ferdinand Nicolai vertrok in november 2014 naar Mali. Daar nam hij met zo'n 450 andere Nederlandse militairen deel aan Minusma, een missie van de Verenigde Naties (VN). Nicolai is korporaal bij de grond-, weg- en waterbouwafdeling van de Joint Support Detachment (JSD). Zijn vrouw en kinderen moesten hem bijna vijf maanden missen.

Dinsdag komt militaire vakbond AFMP met een eigen onderzoek naar de eventuele gevolgen van buitenlandse missies voor het thuisfront. Daar gaat, melden ingewijden, ook uitkomen dat een uitzending grotere impact heeft op de thuisblijvers dan gedacht.

Bekijk hieronder de minidoc over de familie Nicolai. Smartphonegebruikers kunnen de video hier bekijken.
Hij ziet het aan zijn ogen. Hij ziet het aan de manier waarop de knuistjes van zijn 2-jarige jochie tegen het dikke glas rusten. Nog een laatste keer kijkt hij om. De rij voor de paspoortcontrole wordt korter en korter. Nog vijf man voor hem. Nog vier. Nog drie. Ferdinand Nicolai, een forse man met brede schouders, kaal hoofd en norse blik, ziet dat het stiefzusje van zijn mannetje het jochie om z'n middel vasthoudt. Ze huilt. De man fronst zijn zwarte zware wenkbrauwen en knikt. Zijn zoontje Henri kijkt hem machteloos na. Hij begrijpt er waarschijnlijk niets van.

Lees hier ons plusartikel: Papa gaat op missie naar Mali

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.