De dag des oordeels nadert voor het gangsterduo Marcos van der P. (26) en Enise B. (20). Slachtoffers van ‘de Nederlandse Bonnie en Clyde' kijken met spanning uit naar het vonnis van de rechtbank in Assen.

De op jonge leeftijd ontspoorde Marcos van der P. uit Harkema en zijn door haar moeilijke jeugd getroebleerde vriendin Enise B. uit Enschede krijgen vrijwel zeker een jarenlange gevangenisstraf. Maar hoe lang precies? De rechtbank in Assen doet donderdag uitspraak. Slachtoffers, onder wie Wilco Drost (33) uit Ruinen, kijken er met spanning naar uit.

Officier van justitie Henriëtte Louwes heeft zestien jaar gevangenisstraf geëist tegen Van der P. en veertien jaar tegen zijn partner in crime. Het verliefde stel zou schuldig zijn aan poging tot doodslag, ontvoering, gijzeling en diefstal met geweld in Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede.

Geen grenzen

,,Onschuldige burgers moeten het ontgelden'', zegt de officier van justitie over het gepleegde geweld. ,,Het lijkt erop dat Van der P. daarin geen grenzen kent. B. gaat hierin volledig mee. Zij geven aan dat zij een slechte jeugd hebben gehad en er moeite mee hebben om zich te handhaven in de maatschappij. Maar dat is geen excuus.''

Het strafrechtelijk gezien zwaarste misdrijf is door Van der P. gepleegd op een camping in Enschede. Op de vlucht schiet hij een campinggast in de borst. De officier van justitie: ,,De kogel is nooit verwijderd, omdat het te gevaarlijk is.'' Volgens een GGD-arts had de man aan de complicaties kunnen overlijden.

Opgejaagd

Toch is Van der P. in de ogen van Louwes niet schuldig aan poging tot moord. Het slachtoffer heeft het gangsterduo, dat zich dan schuilhoudt op de camping en daar aan eten en drinken probeert te komen, overlopen. ,,De omstandigheid dat Van der P. zich opgejaagd voelt, heeft eraan bijgedragen dat hij in een opwelling heeft besloten om te schieten. Hij was dat niet van plan'', aldus de officier van justitie.

Wat de diepere drijfveren zijn van het duo wordt ook tijdens de vier dagen durende rechtszaak, begin deze maand, niet duidelijk. Wat hebben ze besproken toen ze op 10 februari 2014 met een rugtas met vuurwapens, bivakmutsen, tape en touw in Enschede op de trein stapten?

Bang om uit elkaar te gaan

Van der P. en B. zijn dakloos, net uit haar ouderlijk huis gezet, en bang dat ze uiteen worden gedreven. De man uit Harkema kan elk moment worden opgepakt. Hij moet voor vuurwapenbezit voor de politierechter in Leeuwarden verschijnen, maar komt niet opdagen.

De twee, volkomen platzak, besluiten er samen vandoor te gaan. Onderweg naar Amersfoort worden ze in de trein beboet voor zwartrijden. Toch reizen ze door naar Hoogeveen. Ze stappen uit. Waarom uitgerekend in Hoogeveen is onopgehelderd. Wel staat vast dat ze lopend of fietsend in Echten zijn beland.

Alle remmen los

Op het donkere, koude kerkhof van het Drentse dorp spreken de geliefden af iemand onder bedreiging van een revolver te dwingen om de auto af te staan en geld te pinnen. De overval op een toevallig passerende automobilist uit Ruinen mislukt. Daarna gaan alle remmen los. Ze ontvoeren een vrouw in Meppel en zetten hun rooftocht voort richting Brabant en Enschede.

Ruim twee weken zijn Van der P. en B. op de vlucht voor de politie. Tot opluchting van de doodsbange slachtoffers worden ze op 26 februari in het Duitse dorp Schwerte bij Dortmund in hun hotel overmeesterd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Archief
Gangsterduo