Zorgenkindjes Leek welkom boven A7

De gemeente Leek hengelt bij de provincie naar financiële steun voor de verplaatsing van ondernemingen die overlast veroorzaken in de omgeving.

De gemeente Leek hengelt bij de provincie naar financiële steun voor de verplaatsing van ondernemingen die overlast veroorzaken in de omgeving.

Volgens de gemeente is er genoeg plek op bedrijventerrein Leeksterveld ten noorden van de A7. Volgens burgemeester en wethouders staat op een aantal locaties in de gemeente de leefbaarheid onder druk en nemen ergernissen en spanningen bij de inwoners toe.

Het gaat vooral om bedrijfsterreinen die zijn uitgebreid nadat in de jaren zestig Leek was aangewezen als groeikern.

Hoog op de lijst van het gemeentebestuur staan bouw- en sloopbedrijf Dusseldorp (voorheen Jager) aan de Hoofdstraat in Midwolde en Hummel Recycling op bedrijventerrein Diepswal in Leek. Ook de inwoners van panden die voorheen bij fabrieken op industriegebied Oldebert hoorden, ervaren meer overlast.

Leegstand

Zorgenkind van de gemeente is verder industriepark Leek waar het voormalige distributiecentrum De Boer (foto) veranderde in een 'grootwinkelplein'. Op dit terrein staan nog enkele bedrijven die overlast geven in de directe omgeving. Leegstand en verpaupering slaan verder toe op het voormalige Netam-terrein.

De gemeente Leek vraagt Gedeputeerde Staten een provinciaal fonds in het leven te roepen voor verplaatsing van bedrijven. De gemeente Hoogezand-Sappemeer deed eerder een soortgelijk verzoek.

Gedeputeerde Nienke Homan (GroenLinks): ,,Ik ga graag het gesprek met de gemeenten aan over ruimtelijk ingewikkelde situaties. Of bedrijfsverplaatsing in alle gevallen een oplossing biedt, is de vraag. Dat zal per situatie beoordeeld moeten worden.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.