5 vragen over de Panama Papers

Tal van staatshoofden en andere prominenten zijn mogelijk betrokken bij grootschalige belastingontwijking, blijkt uit onderzoek van internationale media. Vijf vragen over de Panama Papers.

Wat zijn de Panama Papers?

De Süddeutsche Zeitung heeft ruim 11 miljoen documenten in handen gekregen die afkomstig zijn van een juridisch adviesbureau uit Panama, Mossack Fonseca. Uit die documenten - e-mails, Powerpoint-presentaties en andere digitale bestanden - blijkt dat Mossack Fonseca vermogen heeft weggesluisd naar belastingparadijzen voor tal van staatshoofden, sporters en andere prominenten. Daardoor hoeft er geen of veel minder belasting over betaald te worden.

Hoe zijn de documenten uitgelekt?

Van wie de Süddeutsche Zeitung de database heeft gekregen is niet bekend. Mossack Fonseca zegt gehackt te zijn. De Duitse krant heeft de bestanden vervolgens gedeeld met het ICIJ, een internationale organisatie voor onderzoeksjournalistiek. Zo konden journalisten over de hele wereld de documenten bekijken. In Nederland kregen het Financieele Dagblad en Trouw inzage.

Waarom is dit zo'n groot schandaal?

Het gebruik van brievenbusfirma's - een onderdeel van een bedrijf dat is gevestigd in een ander land dan het thuisland - is in principe legaal. Maar ze worden vaak ook gebruikt om de hogere belastingtarieven in het eigen land te ontwijken of geld wit te wassen.

Het lek brengt veel politici en overheden in verlegenheid. Uit de documenten blijkt namelijk dat meerdere wereldleiders en (oud-)staatshoofden miljarden euro's aan vermogen hebben gestald in belastingparadijzen. Zo is de Oekraïense president Porosjenko eigenaar van bedrijfjes op de Britse Maagdeneilanden. Die zouden dienen om winsten naar geheime rekeningen in het belastingparadijs te sluizen.

Verder worden onder meer Sigmundur Gunnlaugsson, de premier van IJsland, de Egyptische ex-president Mubarak, de Syrische president Bashar al-Assad en vertrouwelingen van de Russische president Poetin genoemd in de stukken.

Op de lijst staan ook prominenten uit de sportwereld, onder wie voetballer Lionel Messi en Michel Platini, de oud-voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA.

Wat is de rol van Nederland in het schandaal?

Via twee Nederlandse brievenbusfirma's zou meer dan 160 miljoen dollar betaald zijn aan sportmarketingbedrijven die worden genoemd in de aanklacht van de Amerikaanse justitie tegen FIFA-officials.

Het Financieele Dagblad en Trouw hebben aangekondigd morgen met meer onthullingen te komen over hoe Nederlandse bedrijven en Nederlanders betrokken zijn.

Wat gaat er nu gebeuren?

Meerdere landen zijn al onderzoeken begonnen vanwege de onthullingen. Zo maakten de autoriteiten in Australië, België en Nieuw-Zeeland bekend te kijken naar de gegevens. De Nederlandse Belastingdienst heeft nog geen onderzoek aangekondigd. Wel zei Albert van der Meer, de directeur van de Belastingtelefoon, in het NOS Radio 1 Journaal: ,,Wij zijn natuurlijk altijd benieuwd of mensen belasting hebben ontdoken, daar zijn we voor opgericht."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.