'Aanslag huis Ramakers niet door motorclub'

De bomaanslagen op Bandidosbaas Harrie Ramakers in maart 2014 zijn niet gepleegd door een rivaliserende motorclub. Volgens Ramakers moeten de daders van de aanslagen niet in de hoek van de motorclubs worden gezocht. Dat zei raadsman Phil Boonen van Ramakers vrijdag tijdens een kort geding voor de rechtbank in Roermond.

Daarin vocht Ramakers het besluit tot sluiting van zijn woning na de aanslagen aan. Volgens Ramakers heeft de burgemeester daarvoor een bepaling in de gemeentewet verkeerd uitgelegd, en is de sluiting onrechtmatig.

Volgens advocate Annemarie Hirsch Ballin van burgemeester Jos Hessels van Echt-Susteren was er wél sprake van spanningen tussen motorbendes, die de aanleiding tot de aanslagen vormden. Drie uur nadat Ramakers was benoemd tot president van de toen eerste afdeling (chapter) van de Bandidos in Nederland, werd er al een granaat naar zijn woning gegooid.

Tweede aanslag

Binnen een week volgde een tweede aanslag, aldus de advocate. Het presidentschap van Ramakers was volgens haar aanleiding genoeg om de woning te sluiten, omdat er een verband was tussen de woning van de kersverse Bandidosbaas en de gepleegde aanslagen.

Ramakers was zelf niet aanwezig omdat hem beperkingen zijn opgelegd in een strafzaak tegen de Bandidos. Hij mag de gemeente Echt-Susteren niet verlaten.

De rechtbank doet binnen zes weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.