Advocaten Poelatov: OM jaagt ons op

Advocaten Poelatov: OM jaagt ons op ANP

De advocaten van Oleg Poelatov, een van de vier verdachten in het MH17-proces, voelen zich onder druk gezet door het Openbaar Ministerie. "Het moet niet zo zijn dat de verdediging constant achter de feiten aanloopt", zei advocaat Boudewijn van Eijck. Hij reageert daarmee op een reeks onderzoekswensen die het OM dinsdag deed in de rechtbank tijdens een voorbereidende zitting op de tweede dag van het monsterproces. Het OM vroeg daarbij aan de rechtbank om de snelheid erin te houden.

Van Eijck wees erop dat het OM - in de vorm van het internationale juridische samenwerkingsverband JIT - al jaren met het strafrechtelijk onderzoek bezig is. "Wij weten pas een paar weken dat wij de verdediging van Poelatov op ons nemen. Dat geeft ons een flinke informatieachterstand."

Zijn collega Sabine ten Doesschate had eerder al tot juni de tijd gevraagd voordat ze op het "complexe en omvangrijke" dossier kunnen reageren. Ze vroeg de rechtbank nogmaals om die voorbereidingstijd.

Nabestaanden

De honderden nabestaanden van de slachtoffers laten zich in het proces bijstaan door een team van negen advocaten. Zij vroegen de rechtbank te bepalen dat de nabestaanden dan wel hun advocaten kennis kunnen nemen van de 36.000 pagina's strafdossier. Volgens de raadslieden is dat nodig om het spreekrecht goed te kunnen uitoefenen en voor het effectief indienen van schadeclaims. Het proces is voor de nabestaanden niet te volgen als zij de stukken niet kennen, menen de advocaten. Ook vinden zij dat zij even sterk moeten kunnen staan als de advocaten van Poelatov, die het dossier wel hebben.

Dat de nabestaanden dossierstukken zouden laten uitlekken, is volgens de advocaten een ongefundeerde angst bij het OM. "Daar hebben zij helemaal geen belang bij", aldus advocate Arlette Schijns.

De rechtbank zal op een later moment reageren op de wensen van zowel het OM als de onderscheiden advocaten. Het is nog niet duidelijk wanneer dat gaat gebeuren.

menu