Afwezige jihadgangers krijgen uitspraak

De rechtbank in Den Haag doet vrijdag uitspraak in de zaak tegen vier mannen in de zogenoemde jihadzaak Context. Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel geëist tegen hen. De verdachten zijn overigens allemaal afwezig, omdat ze al jaren in Syrië of Irak zitten. De officieren van justitie spraken hun strafeis daarom begin deze maand bij verstek uit. Er waren ook geen advocaten om hun belangen te behartigen.

Een verdachte, de 28-jarige Driss D., is mogelijk overleden. Zijn familie heeft al maanden geen teken van leven gekregen en heeft ook berichten ontvangen dat hij zou zijn gedood. Zolang daar geen onomstotelijk bewijs voor is, vindt het OM echter dat het proces tegen de man gewoon moet worden gevoerd.

De mannen worden verdacht van afreizen naar Syrië, deelneming aan de criminele terroristische organisatie IS, het voorbereiden van terroristische misdrijven, training voor terrorisme of opruiing tot terroristische misdrijven. De jihadisten verlieten Nederland onafhankelijk van elkaar in 2012 en 2013, volgens het OM steeds kort nadat ze in aanraking waren gekomen met ,,radicaal, extremistisch gedachtegoed'. Drie van hen hebben een strafblad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.