'Alle politieke benoemingen via partijlijn'

Er komt in Nederland geen politieke benoeming tot stand zonder overleg binnen de partijlijn, stelde politicus Jos van Rey (70) maandag op de eerste zittingsdag van zijn corruptieproces bij de rechtbank van Rotterdam.

,,Zo werkt dat in dit land. Je klankbordt binnen de partijlijn over kandidaten. Dat doen alle partijen op alle niveaus, lokaal, provinciaal en landelijk, tot aan de voorzitter van de Algemene Rekenkamer aan toe. En niemand die daar van opkijkt'', aldus Van Rij, voormalig wethouder in Roermond.

Van Rey stelt dat de Gemeentewet op dat punt is verouderd. ,,Uit langjarige ervaring weet ik dat het zo gebeurt. De wet is alleen ter bescherming van de namen van de sollicitanten.'' Hem wordt onder meer verweten dat hij zijn geheimhoudingsplicht als lid van de vertrouwenscommissie bij de benoeming van een nieuwe burgemeester van Roermond in 2012 heeft geschonden. Dat punt in de tenlastelegging werd maandag op de eerste zittingsdag besproken.

Klankborden

Van Rey wordt ervan beschuldigd sollicitatievragen te hebben doorgespeeld naar en sms-verkeer te hebben gevoerd met zijn favoriete kandidaat, VVD-partijgenoot en burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermanns.

,,Klankborden'', noemde Van Rey dat, die dat woord in de rechtbank vele malen herhaalde om aan te geven dat die werkwijze in de politiek gebruikelijk is. ,,Er gebeurt veel meer dan wij weten.'' Hij noemde onder meer het CDA bij naam. Die partij is naar zijn zeggen ,,wereldkampioen in benoemingen geweest''.

Over zijn motief de politicus helder: ,,Dat er na honderd jaar eindelijk een VVD-burgemeester in Roermond zou komen.''

Rijksrecherche

Om die reden 'klankbordde' hij ook met een andere sollicitant van VVD-huize. Daarna was het volgens Van Rey aan de kandidaten zelf. Die werkwijze verhoogde volgens de politicus de kwaliteit van de keuze.

Van Rey hekelde tijdens de zitting ook het onderzoek van de rijksrecherche. ,,De rijksrecherche heeft de ballen verstand van het functioneren van het openbaar bestuur'', vindt Van Rij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.