Amsterdam maakt zich op voor EuroPride

Amsterdam is vanaf zaterdag het toneel van de EuroPride. Het festival voor homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen vindt sinds 1991 elk jaar in een andere Europese stad plaats. Onder het motto 'Join our freedom, feel free to join us' staan er vijftien dagen lang ruim tweehonderd activiteiten, congressen en debatten op het programma.

De EuroPride begint met de 39e editie van Roze Zaterdag. Dit evenement is jaarlijks in een andere stad in ons land en de laatste keer in Amsterdam was in 1994. Overdag zijn er allerlei activiteiten in het Vondelpark en 's avonds is er de zogeheten Pride Walk, een wandeling van het Vondelpark naar de Dam, als signaal tegen homofobie en anti-homogeweld en voor tolerantie en verdraagzaamheid. Op de Dam wordt het stokje vervolgens overgedragen aan de burgemeester van Den Bosch, de plek waar Roze Zaterdag volgend jaar staat gepland. Daarna volgt de officiële openinsgceremonie van de EuroPride, die tot en met 7 augustus duurt.

Zondag is er op de Dam het 'mensenrechtenconcert', met onder anderen Candy Dulfer, Conchita Wurst, Trijntje Oosterhuis, Alain Clark, O'G3NE en Anita Meijer. De AVROTROS registreert het concert, dat van 16.00 uur tot 23.00 uur duurt.

De organisatie van de EuroPride is in handen van de Amsterdam Gay Pride. Op zaterdag 6 augustus zijn de grachten weer gevuld met een bonte verzameling boten voor de roemruchte Canal Parade.

Dinsdagmiddag dient er nog een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam, omdat bewoners van de binnenstad vinden dat de gemeente meer maatregelen moet nemen om overlast van het evenement tegen te gaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.