Arib sluit vergaderjaar Kamer af

Het afgelopen jaar vertrokken er twaalf leden uit de Tweede Kamer. Die grote doorloop is spijtig voor het instituut, want er verdwijnt ook een deel van het gezamenlijke geheugen van het parlement.

Dat zei tijdelijk voorzitter van de Tweede Kamer Khadija Arib donderdagavond voordat ze de laatste vergadering van dit politieke jaar afhamerde, het jaar waarin de Tweede en Eerste Kamer hun tweehonderdjarig bestaan vierden.

Arib nam deze week de taken over van Anouchka van Miltenburg, die afgelopen zaterdag aftrad wegens kritiek op haar functioneren, vooral in de afhandeling van de Teeven-deal. Die nasleep over de schikking met een drugscrimineel leverde het kabinet op de voorlaatste dag van het vergaderjaar ook nog een motie van afkeuring op. Arib prees de tomeloze inzet van haar voorgangster, hetgeen uit de Kamer met applaus werd beantwoord.

Fundamentele waarden

Er was ook een bedankje voor de parlementaire pers: ,,Zónder kunnen wij niet functioneren. Journalisten houden ons een spiegel voor.''

Arib bracht onder meer de aanslagen in herinnering die de wereld hebben geteisterd, zoals in Parijs. ,,Het zijn fundamentele waardenónze waarden, waarden die horen bij een democratische rechtsstaatdie onder vuur worden genomen. En daarom raakt het ons zo'', aldus Arib. ,,Het beste bewijs dat die democratische waarden overwinnen, is de geschiedenis van het Nederlandse parlement'', zei Arib verwijzend naar genoemd jubileum.

Er waren dit jaar 460 plenaire vergaderingen, los van de vergaderingen van de gespecialiseerde commissiebijeenkomsten. Er werden 3500 moties ingediend en meer dan 2700 schriftelijke vragen gesteld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.