'Bewijs tegen inbreker komt moeilijker rond'

De politie heeft steeds meer moeite bewijs tegen inbrekers rond te krijgen. Dat zegt politiechef Stoffel Heijsman in een kort interview met het AD na recente inbraak- en straatroofcijfers. Het aantal inbraken en straatroven daalt al jaren maar het oplossingspercentage blijft achterlopen. Nog geen 10 procent van de woninginbraken wordt opgelost.

,,Het wordt steeds lastiger het bewijs rond te krijgen, Dat komt onder meer doordat daders tegenwoordig minder snel bekennen. Bij het politieverhoor zit sinds kort altijd een advocaat. Verhoren zijn daardoor minder effectief'', aldus Heijsman. Als een verdachte zich beroept op zijn zwijgrecht moet de politie het hebben van technisch bewijs en op dat vlak loopt de politie tegen haar beperkingen aan.

,,Daar zien we capaciteitsproblemen, ook bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). We moeten kiezen welke sporen prioriteit krijgen. Ernstige geweldsmisdrijven gaan dan boven inbraken'', zegt Heijsman. Het is volgens hem een illusie dat alle inbraken opgelost kunnen worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.