Bont zandoogje verplaatst van bos naar stad

Het bont zandoogje is een typische bosvlinder, maar de fladderaar komt steeds vaker voor in de stad. Waarom de vlinder tegenwoordig ook goed gedijt in stedelijke gebieden in plaats van uitsluitend in de bossen huist, is niet duidelijk. Maar het betreft een opmerkelijke gedragsverandering, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In aanloop naar de jaarlijkse tuinvlindertelling die komend weekend voor de achtste keer wordt gehouden, brengt het CBS vrijdag de meeste actuele cijfers rond de vlinderstand in Nederland naar buiten. De aanwezigheid van de tien meestvoorkomende vlindersoorten in Nederlandse tuinen is de afgelopen tien jaar stabiel gebleven.

Het bont zandoogje voelt zich zo op zijn gemak in tuinen dat hij inmiddels op achtste plaats staat in de lijst van meestvoorkomende tuinvlindersoorten. Het klein koolwitje laat zich het vaakst zien in Nederlandse tuinen, gevolgd door atalanta, dagpauwoog, kleine vos, groot koolwitje, citroenvlinder, boomblauwtje, bont zandoogje, gehakkelde aurelia en distelvlinder.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.