Burgemeester Geldermalsen bedreigd

De burgemeester en een raadslid van de gemeente Geldermalsen zijn bedreigd. Dat liet burgemeester Miranda de Vries donderdag weten tijdens een persconferentie over de rellen die woensdagavond waren uitgebroken. Er was toen een vergadering over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum naar de gemeente. Een groep betogers keerde zich buiten het gemeentehuis tegen de politie.

Lourens van Bruchem, fractievoorzitter van de SGP, is woensdag voor het begin van de vergadering telefonisch bedreigd liet hij donderdag weten. ,,De telefoon ging thuis en mijn oudste zoon nam op. Hij kreeg te horen dat we er allemaal aan zouden gaan als zijn vader zou stemmen voor een asielzoekerscentrum'', aldus Van Bruchem. Hij gaat aangifte doen bij de politie.

De leider van de SGP, Tweede Kamerlid Kees van der Staaij, noemt de doodsbedreiging tegen het raadslid en gezin ,,laf en onacceptabel''. Hij heeft een reactie van het kabinet gevraagd.

Bang

De rellen hebben veel indruk gemaakt op de raadsleden. ,,Een aantal mensen was bang. Het was vooral wrang om te zien hoe de democratie op deze manier heel veel geweld werd aangedaan'', zei Van Bruchem.

De politie heeft tot nu toe veertien mensen gearresteerd, maar sluit meer aanhoudingen niet uit. De politie vraagt mensen die opnames hebben gemaakt van de ongeregeldheden die aan te leveren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.