CU en CDA: nieuwe inburgering kan nog beter

De nieuwe inburgering voor nieuwkomers kan nog beter, zeggen regeringspartijen ChristenUnie (CU) en CDA. Zij vinden dat minister Wouter Koolmees (Inburgering) met zijn voorstellen niet ver genoeg gaat. Er moet ook aandacht komen voor culturele waarden.

De inburgeringsplannen zijn volgens CU en CDA heel goed, maar eenzijdig gericht op werk en taal. ,,Terwijl die nog niet leiden tot begrip voor onze waarden, rechtsstaat en omgang met vrijheden'', aldus CU-Kamerlid Gert-Jan Segers en Pieter Heerma (CDA).

Zij willen dat er in alle gemeenten goede en uitgebreide culturele inburgering komt. Minister Koolmees moet met de gemeenten om de tafel om dit te regelen.

Huidige verschillen

Segers en Heerma wijzen op de huidige verschillen. In Leiden krijgt een nieuwkomer 24 lessen over de Nederlandse geschiedenis, wetgeving en sociaal-culturele ontwikkelingen. Andere gemeenten trekken slechts een ,,paar uurtjes'' uit met een simpele presentatie.

,,Het is cruciaal dat nieuwkomers van meet af aan niet alleen economisch en sociaal inburgeren, maar ook deze waarden en normen aangeleerd krijgen'', aldus Segers ,,Begrip van de Nederlandse waarden, onze rechtsstaat en onze vrijheden zijn voor ons land van levensbelang.''

Culturele inburgering

Heerma noemt culturele inburgering belangrijk voor alle nieuwkomers. ,,Het is niet wenselijk dat er zulke grote verschillen bestaan. In alle gemeenten zou hier serieus aandacht voor moeten zijn. Wij willen dat nieuwkomers actief kennismaken met de Nederlandse cultuur om beter binding te krijgen met onze samenleving.''

Koolmees kondigde onlangs aan dat de inburgering radicaal anders moet. Gemeenten krijgen vanaf 2020 de touwtjes weer in handen, zodat nieuwkomers niet meer zelf hun inburgering hoeven regelen.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer over inburgering en integratie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.