'Claim veteraan niet op rekening Defensie'

PvdA en VVD vinden dat toekomstige aanvullende schadeclaims van veteranen niet ten koste moeten gaan van de begroting van het ministerie van Defensie. De regeringspartijen willen dat minister Jeanine Hennis (Defensie) gaat onderzoeken hoe de bekostiging anders kan.

Angelien Eijsink (PvdA) maakt zich ,,grote zorgen'' over de gevolgen van aanvullende claims voor de Defensiebegroting, zei ze maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. De afgelopen jaren trok Defensie al 230 miljoen euro uit voor schadeclaims van (oud-)militairen die op missies in het buitenland zijn geweest.

Het is ,,onherroepelijk" dat er nieuwe claims komen, aldus Eijsink. Het zal dan gaan onder anderen om oud-militairen die in Bosnië en Libanon hebben gediend. Eind vorig jaar oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat Defensie zijn zorgplicht heeft geschonden bij een Libanonveteraan. Er lopen nog bijna vijfhonderd aanvullende claims bij Defensie.

Hennis zei dat ze het ,,zeer eens is met de Kamer'' dat het betalen van de claims ,,een gedeelde verantwoordelijkheid" is van het kabinet. Ze liet weten met de minister van Financiën over de kwestie te gaan spreken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.