Code oranje in midden en zuiden om noodweer

Vanwege zeer zware onweersbuien met plaatselijk heel veel regen heeft het KNMI voor dinsdagmiddag code oranje uitgeroepen. Deze waarschuwing geldt voor de zes provincies in het zuiden en midden van het land (Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Zeeland, Brabant en Limburg).

Bij de onweersbuien valt er plaatselijk zeer veel regen (50 millimeter per uur) wat zorgt voor wateroverlast. Ook is er zeer lokaal kans op zware windstoten van 75 kilometer per uur en grote hagelstenen van ongeveer twee centimeter.

Voor de rest van het land geldt code geel, want ook daar kunnen er flinke onweersbuien ontstaan.

Goed voorbereiden

Rijkswaterstaat adviseert het verkeer goed voorbereid de weg op te gaan en van tevoren de verkeersinformatie en het weerbericht te checken. ,,Wie al op pad is, doet er goed aan de snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden. Hou voldoende afstand tot je voorganger'', aldus een woordvoerster. Rijkswaterstaat verwacht vooral in het midden en zuiden van het land een zware avondspits.

Deze week staat door het hele land het wandelevenement de avondvierdaagse op het programma. Lokale media melden dat die in Utrecht en in Enschede in elk geval zijn afgelast met het oog op het weer. De overkoepelende Koninklijke Wandel Bond Nederland heeft alle zeshonderd lokale organiserende comités nog even gewezen op de weersomstandigheden. Het is aan de organisaties zelf om te beslissen of de tocht wel of niet doorgaat.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.