Columniste Umar vrijgelaten, moet wel in Turkije blijven

Columniste Ebru Umar is vrijgelaten, maar moet in Turkije blijven. Dat meldt ze op Twitter. De columniste werd zaterdagavond opgepakt in Turkije.

Umar werd zaterdag meegenomen naar het politiebureau vanwege een aantal kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Zondagochtend moest ze voor de rechter verschijnen.

De columniste, die schrijft voor Metro en The Post Online, zei goed te worden behandeld op het politiebureau. ,,Ik zit hier buiten met een kop thee”, liet ze eerder zondagmorgen weten. De voorgeleiding zou al om 10.00 uur zijn.

Umar zal naar verluidt worden bijgestaan door een advocaat die is geregeld door de Nederlandse honorair consul in Izmir.

NVJ

De Nederlandse journalistenvakbond NVJ is ontstemd over de aanhouding van de columniste. ,,Het land denkt zich alles te kunnen permitteren'', aldus de vakbondsman die in zijn reactie ook verwijst naar de eerdere arrestatie van journaliste Frederike Geerdink en anderen. Politieke druk en veel media-aandacht zijn volgens Bruning de wapens die we op dit moment hebben om Umar te steunen en helpen.

Rutte

Premier Mark Rutte heeft zaterdagavond nog telefonisch contact gehad met Ebru Umar. Hij belde de columniste nadat ze was meegenomen naar het politiebureau. ,,Ik heb telefonisch contact gehad met @umarebru gisteravond. Onze ambassade heeft nauw contact met haar voor bijstand. Koenders en BZ zitten er bovenop'', laat Rutte via Twitter weten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.