Crisisoverleg met ministers over toename coronabesmettingen: sluiting winkels en bioscopen lijkt eraan te komen

Premier Mark Rutte komt aan bij het Catshuis voor kabinetsoverleg. Foto: ANP/Bart Maat

Het kabinet komt maandagochtend opnieuw bij elkaar voor crisisoverleg over het stijgende aantal coronabesmettingen. Het staat vast dat premier Rutte maandag of dinsdag strengere maatregelen aankondigt. De sluiting van niet-essentiële winkels, musea en bioscopen ligt op tafel.

Maandagochtend is een crisisoverleg met de meest betrokken ministers en later op de dag volgt een voltallige ministerraad. Dan worden knopen doorgehakt over nieuwe maatregelen. Een woordvoerder van het kabinet heeft dat zondagmiddag laten weten na kabinetsoverleg in het Catshuis 's ochtends. Of er maandagavond ook al een persconferentie volgt, is nog onduidelijk.

Alleen essentiële winkels open

Volgens een Haagse bron is het ‘logisch dat naar de detailhandel wordt gekeken’. Tot nu toe werden niet-essentiële winkels - zoals tuincentra, bouwmarkten en kledingwinkels - ontzien bij de coronamaatregelen. Deze zaken werden niet verplicht hun deuren te sluiten, ook niet tijdens de eerste coronagolf. Maar nu overweegt het kabinet wél een sluiting. Alleen essentiële winkels - zoals supermarkten - zouden dan open mogen blijven.

De brancheorganisatie van winkeliers - INretail - roept het kabinet op de winkels open te houden. ,,Bij een totale sluiting leg je de economie bijna helemaal plat’’, zegt een woordvoerder. ,,Er werken 800.000 mensen in de detailhandel waarvan het merendeel thuis zou komen te zitten.’’

Nieuwe piek in aantal besmettingen

Zaterdag bereikte het aantal besmettingen een nieuwe piek sinds de tweede golf van eind oktober. Ook zondag zette die stijging hard door en ook het aantal de ziekenhuis- en ic-opnames stijgen. Het kabinet vreest dat de zorg in Nederland nog meer overbelast raakt. De beelden van volle winkelstraten, in aanloop naar de kerstdagen, baren ook de deskundigen van het RIVM zorgen.

De kans is groot dat het kabinet zal besluiten om zogenoemde ‘doorstroomlocaties’ te sluiten. Dat zijn plekken als bioscopen, pretparken, dierentuinen, musea en zwembaden. Die locaties moesten in november ook al twee weken dicht. Afgelopen week zei premier Rutte dat die maatregel ‘enig effect’ heeft gehad.

Mogelijk verlengde kerstvakantie scholen

Zondag overlegde het kabinet ook over de scholen. Een verlengde kerstvakantie, met daarin een week thuisonderwijs, behoort tot de mogelijkheden. Premier Rutte beloofde eerder dat het coronaregime rond kerst niet zal veranderen: tijdens de kerstdagen mogen mensen drie gasten ontvangen, zoals nu ook de regel is.

Bij het Catshuisberaad waren vandaag behalve premier Rutte ook de vicepremiers De Jonge (Volksgezondheid), Ollongren (Binnenlandse Zaken) en Schouten (Landbouw) aanwezig. Ook de ministers Slob (Onderwijs), Hoekstra (Financiën), Koolmees (Sociale Zaken), Van Ark (Medische Zorg) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) waren erbij. Ze werden bijgepraat door RIVM-directeur Jaap van Dissel. Het overleg begon om 10.00 uur en duurde tot 15.00 uur. Volgens een aanwezige was het een ‘goed overleg’.

Het kabinet kijkt met argusogen naar Duitsland. Daar geldt vanaf woensdag een harde lockdown, waarbij alle niet-essentiële winkels, kappers en massagesalons de deuren moeten sluiten. Ook de scholen in Duitsland gaan volledig over op digitaal onderwijs. Als de Nederlandse winkels open zouden blijven, is de vrees dat veel Duitsers naar Nederland komen om te shoppen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
Coronavirus