Dascha was niet onder invloed van drugs

De zestienjarige Dascha Graafsma was op het moment van haar dood in november niet onder invloed van drugs. Dat is gebleken uit toxicologisch onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut.

Wel is vastgesteld dat ze onder invloed was van alcohol. Het Openbaar Ministerie ziet op basis van het NFI-onderzoek en eerder politieonderzoek geen aanwijzingen voor een misdrijf.

Uit eerder onderzoek op verzoek van de familie werd al bekend dat in het bloed van het meisje alcohol was gevonden. Ook waren er aanwijzingen voor de aanwezigheid van meerdere stoffen, die duiden op drugs. Dat was een eerste onderzoek uitgevoerd door een laboratorium in Duitsland. Daarin werd alleen de aanwezigheid van een stof in het lichaam onderzocht, maar niet de hoeveelheid.

GHB

Volgens het NFI was de stof GHB (gebruikt als partydrug) wel in het lichaam aanwezig maar niet in een hoeveelheid die erop wijst dat het is ingenomen of toegediend. GHB is ook een lichaamseigen stof. Na het overlijden wordt in het lichaam GHB gevormd.

Het meisje uit Hollandsche Rading werd eind november aangereden door een trein, nadat ze enkele uren vermist was na een avondje stappen met vriendinnen. Haar familie bleef met veel vragen achter.

Geen aanwijzingen misdrijf

Uit het onderzoek door de politie is gebleken dat Dascha de Hilversumse gelegenheid Lets get Down om 02.00 uur ’s nachts zonder jas heeft verlaten na onenigheid met vriendinnen. Toen ze niet terugkwam, werd ze als vermist opgegeven waarna familie, vrienden en politie gingen zoeken. Om 5.20 uur werd het meisje op het spoor bij station Hilversum Sportpark aangereden door een trein.

De politie en het Openbaar Ministerie gingen uit van zelfdoding maar verrichtten toch onderzoek naar het telefoonverkeer van het meisje. Ook werd haar route zo goed mogelijk gereconstrueerd.

Het Openbaar Ministerie ziet op basis daarvan en van het onderzoek door het NFI geen aanwijzingen voor een misdrijf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.