Doorwerken tot 71,5 jaar in 2050

Vrouwen worden negentig, het land vergrijst, de steden blijven groeien en elders komt er meer natuur.

Vrouwen worden negentig, het land vergrijst, de steden blijven groeien en elders komt er meer natuur.

Het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) presenteren twee toekomstscenario's voor Nederland. In beide is er sprake van economische groei. Maar zoals het was, wordt het nooit meer.

In het beste scenario, als er wereldvrede heerst en migranten onze binnenlandse productie omhoog stuwen, komt Nederland in 2050 uit op een economische groei van 2 procent. Dat is minder dan de gemiddelde groei van 2,6 procent die we kenden in de periode van 1980 tot 2008.

Die tijd komt ook niet meer terug, stellen de onderzoekers. Boosdoeners zijn de toenemende vergrijzing en de lagere bevolkingsgroei. Die remmen de economische groei van Nederland, hoewel mensen veel langer zullen moeten doorwerken. Fors langer zelfs: tot 71,5 jaar.

Volgens de onderzoekers heeft de verhoging van de pensioenleeftijd wel een positief effect op de grootte van de beroepsbevolking, maar die is op de lange termijn onvoldoende om de lagere bevolkingsgroei en vergrijzing te compenseren. In 2050 is een kwart van de landgenoten 65 jaar of ouder. In de studie Nederland in 2030-2050 worden twee scenario's uitgewerkt, een hoge en een lage, op basis waarvan de politiek beleid kan ontwikkelen. Het hoge scenario combineert een relatief hoge bevolkingsgroei (tot rond de 19 miljoen inwoners) met hoge economische groei.

Het matige scenario, waarbij de Nederlandse bevolking na 2030 krimpt naar rond de 16,5 miljoen in 2050, gaat uit van een matige economische groei van 1 procent per jaar.

Mensen trekken naar de Randstad. De groei in de steden gaat ten koste van de regio. In Groningen slaat de krimp hard toe. Er is voor de boeren minder landbouwgrond nodig en buiten de periferie maken gronden plaats voor natuur.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.