Doorzoekingen FIOD in wereldwijde fraudezaak

De FIOD heeft in totaal op tien plekken in Nederland invallen en doorzoekingen gedaan in een onderzoek naar een wereldwijde fraudezaak. Dat gebeurde woensdag en donderdag bij bedrijven die in Nederland postbussen beheren die vermoedelijk bij de fraude worden gebruikt, meldt het Openbaar Ministerie. Er zijn geen aanhoudingen gedaan.

De zes bedrijven en bestuurders die hierbij in beeld zijn, worden verdacht van (betrokkenheid bij) oplichting en poging tot oplichting van honderdduizenden mensen over heel de wereld door het sturen van valse brieven. Daarin werden de slachtoffers verleid om geld over te maken.

Het totale fraudebedrag loopt vermoedelijk in de vele miljoenen euro's. Gelijktijdig met de actie van de FIOD heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder in Nederland.

Hoofdverdachten

De hoofdverdachten zitten niet in Nederland. De Nederlandse bedrijven en hun bestuurders hebben een faciliterende rol bij de fraude, denkt het OM. Het vermoeden is dat de hoofdverdachten vele miljoenen brieven hebben gestuurd naar mensen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Japan en nog meer landen.

In de verschillende brieven worden circa driehonderd verschillende postbusnummers in Nederland genoemd. De zes verdachte Nederlandse bedrijven zouden een groot deel van de postbussen beheren, leeghalen en de post verwerken. Een deel van het geld mochten zij vermoedelijk houden als betaling voor de geleverde diensten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.