Drukte op azc-bijeenkomst Overvecht

Drukte op azc-bijeenkomst Overvecht ANP

Ruim tweehonderd mensen zijn maandagavond afgekomen op een informatiebijeenkomst over de komst van een tijdelijk opvangcentrum voor asielzoekers in Utrecht-Overvecht. Een hoge opkomst, zei een gemeentewoordvoerder. De bijeenkomst verliep rumoerig, vanuit het publiek werd gejoeld en klonk boegeroep.

Buiten waren ook tientallen mensen. Voor- en tegenstanders van een opvangcentrum stonden tegenover elkaar. Dat leek even tot een confrontatie te komen, maar de politie ging er tussen staan, waardoor de situatie snel weer onder controle was. Een persoon is na afloop van de bijeenkomst buiten aangehouden wegens belediging van een agent.

De lokale autoriteiten waren vooraf extra alert. De gemeente Utrecht, de politie en het Openbaar Ministerie hadden signalen ontvangen dat mogelijk ook anderen dan direct omwonenden naar de bewonersavond zouden komen. Alleen direct omwonenden waren uitgenodigd, zij konden alleen naar binnen als ze een wijkbrief bij zich hadden en zich konden legitimeren. Door de flinke toeloop en extra maatregelen begon de bijeenkomst iets later.

De tijdelijke noodopvang in Overvecht geldt vanaf eind juni dit jaar tot eind november 2018. Het is de bedoeling dat vierhonderd asielzoekers hier komen te wonen.

menu