Eerste rechtszitting 'Haagse steker' Malek F.

In de extra beveiligde rechtszaal van de rechtbank op Schiphol moet maandag voor een eerste inleidende zitting de 32-jarige Malek F. verschijnen. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 5 mei op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag op willekeurige mensen heeft ingestoken, met drie gewonden als gevolg.

F., afkomstig uit Syrië, stond voor het incident bekend als verward persoon. Hij heeft een aantal weken in ggz-kliniek Parnassia verbleven.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt F. van drie pogingen tot moord dan wel doodslag, al dan niet met terroristisch oogmerk, en bedreiging met zware mishandeling. Uit onderzoek is gebleken dat F. in een post op Facebook stelt dat ,,ongelovigen moeten lijden". Twee maanden voor het steekincident ontving de politie een anonieme melding dat F. terroristische plannen zou hebben. Na de steekpartij schakelde de politie F. uit door hem neer te schieten. Hij riep toen ,,Allahu akbar".

F.'s advocaat Job Knoester spreekt tegen dat de man een terroristisch motief heeft gehad. De familie van F. overweegt aangifte te doen tegen Parnassia, omdat de kliniek niet adequaat zou zijn omgesprongen met waarschuwingen dat F. gevaarlijk is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.