Enkel negens en achten voor vmbo'er

Bij Ruud van Mierlo uit Nederweert kan de vlag uit, en hoe. De vmbo-scholier is geslaagd met drie negens en vijf achten. Cum laude dus. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) ging donderdag zelf naar het Limburgse dorp om de uitslag aan Ruud te vertellen. Komend schooljaar stroomt de 16-jarige door naar de havo.

Het is dit jaar voor het eerst dat leerlingen die cum laude hun middelbare school (vmbo, havo en vwo) afronden, daar een melding van krijgen op hun diploma. Deze leerlingen hebben gemiddeld een 8,0 of hoger gehaald en hebben geen onvoldoendes op hun eindlijst.

Het is nog niet duidelijk hoeveel leerlingen dit jaar hun eindexamen cum laude hebben afgerond. In voorgaande jaren hadden zo’n 2500 leerlingen genoeg punten voor een cum-laude-uitslag.

De ongeveer 200.000 huidige eindexamenleerlingen hebben donderdag te horen gekregen of ze geslaagd of gezakt zijn, of nog aan de herexamens moeten komende week. Op de uitslagendag is het inmiddels traditie dat #geslaagt trending topic is op Twitter. De nodige mensen twitteren overigens ook #geslaagd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.