Extra kabinetsoverleg over stijgend aantal besmettingen: nieuwe ingrepen op tafel

Premier Rutte bij het Catshuis voor een eerder overleg met de ministers en deskundigen over de coronacrisis ANP

Een groot deel van het kabinet komt zondag voor een ingelast corona-overleg bijeen in het Catshuis. Haagse bronnen stellen dat het kabinet zint op extra maatregelen, omdat de besmettingscijfers slecht blijven.

Bij het overleg zullen de meeste bij de coronacrisis betrokken bewindspersonen aanwezig zijn. Ze zullen zich laten bijpraten door deskundigen zoals RIVM-directeur Jaap van Dissel.

Nieuwe maatregelen

We moeten rekening houden met nieuwe maatregelen, zo klinkt het. Eerder noemde premier Rutte bijvoorbeeld het sluiten van schoolgebouwen of de winkels, exclusief supermarkten. 

Tijdens het overleg moet ook worden besloten wanneer het kabinet de nieuwe ingrepen gaat presenteren. Tijdens de laatste persconferentie liep de premier er al op vooruit dat er wel eens vóór kerst extra maatregelen konden komen, als het slecht zou blijven gaan. En dat gaat het.

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 8894 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Op donderdag meldde het RIVM bijna 8800 nieuwe gevallen. Het zijn de hoogste aantallen sinds eind oktober, de eerste dagen na de piek van de tweede golf.

Experts roepen al langer dat het kabinet harder moet ingrijpen om het virus onder de duim te houden. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland