F-5 toestel stuntvliegers Patrouille Suisse

De straaljager die donderdag neerstortte bij het Friese plaatsje Bitgum maakt deel uit van de Patrouille Suisse, een team van stuntvliegers van de Zwitserse luchtmacht. De Zwitserse waaghalzen vormen een van de stuntteams die deze week in Nederland zijn voor de Luchtmachtdagen, die vrijdag en zaterdag op Vliegbasis Leeuwarden plaatsvinden. Onder meer demonstraties van de stuntteams Belgische Red Devils en Patrouille de France staan ook op het programma.

De Patrouille Suisse werd in 1964 opgericht en is een van de vier showteams van de luchtmacht van het Alpenland. De toestellen - met knalrode vleugels en het witte Zwitserse kruis bovenop - worden altijd gevlogen door piloten in actieve dienst, die de stuntshows naast hun reguliere taken uitvoeren. De showteams vliegen met verschillende soorten toestellen, waaronder de F-5E, waarvan er donderdag een neerstortte.

De F-5E is een lichte jachtbommenwerper van de Amerikaanse fabrikant Northrop. Begin jaren zeventig vond de eerste vlucht plaats. Het toestel bleek populair onder de bondgenoten van de Verenigde Staten, onder meer vanwege de relatief lage aanschaf- en onderhoudskosten. De Zwitserse F-5E-vloot zou eigenlijk worden vervangen door moderne Gripen-straaljagers van het Zweedse Saab, maar in een referendum in 2014 wees de Zwitserse bevolking die aankoop af.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.