Friesland trekt stikstofbeleid in na protest

Boeren demonstreren bij het Provinciehuis in Leeuwarden. FOTO ANP Foto: Jaring Rispens

De provincie Friesland trekt eerder genomen stikstofmaatregelen in, nadat boeren vrijdag spontaan naar Leeuwarden trokken om te protesteren. Dat heeft de Friese gedeputeerde Johannes Kramer tegen de verzamelde boeren gezegd.

Enkele honderden boeren gingen vrijdag naar het provinciehuis in Leeuwarden. Velen kwamen op de tractor, de toegangswegen naar het provinciehuis stonden er vol mee. De boeren waren boos vanwege de stikstofplannen.

Ze richtten hun woede vrijdag specifiek op de handtekening die de Friese gedeputeerde Johannes Kramer had gezet onder een provinciaal akkoord, waardoor boeren nog niet gebruikte productieruimte in hun vergunning wordt afgepakt, aldus voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond Harm Wiegersma. Het akkoord werd eerder deze week getekend, volgens de voorzitter zonder vooroverleg met boeren. "De hele boerenstand is in opstand", zei Wiegersma.

Hek is van de dam

De protesterende boeren eisten dat Kramer zijn handtekening zou terugtrekken. "Het is de overheid die een ondeugdelijke wet heeft geschreven, die moet zelf de zaakjes op orde krijgen", aldus Wiegersma, verwijzend naar het stikstofprobleem waarmee Nederland kampt doordat de Raad van State (RvS) eerder dit jaar een streep zette door het Nederlandse stikstofbeleid. Volgens Wiegersma is "het hek van de dam bij de boeren. Men is verbijsterd dat de boeren geslachtofferd worden voor iets waar ze niets aan kunnen doen."

Kramer liet in een volgepakte zaal weten dat het stikstofprobleem een groot probleem is. "We zullen maatregelen moeten nemen die zeer doen. Maar we kunnen het alleen oplossen als we het met elkaar oplossen. Vandaar dat we het besluit hebben genomen de beleidsregels in te trekken." Die mededeling leverde hem applaus op.

De politie riep mensen vrijdagmiddag op het centrum van Leeuwarden niet meer in te gaan vanwege de boeren die daar protesteren. "Het verkeer staat vast in verband met de vele tractoren", twitterde de politie. Met name voor het provinciehuis stond het helemaal vast. Zo stonden de Tweebaksmarkt en de toegangswegen Keizersgracht, De Tuinen en de Turfmarkt vol met tractoren. Volgens Wiegersma waren ruim honderd tractoren naar Leeuwarden gereden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland