'Gemeenten spelen te veel bankje'

Gemeenten in Nederland hebben 9 miljard euro aan leningen uitstaan, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Met het geld dat zij verstrekken aan organisaties als sportclubs, culturele instellingen en woningbouwcorporaties, zijn ze zich echter vaak niet bewust van de risico's van verlies van gemeenschapsgeld, zeggen deskundigen.

Dat het geld niet altijd terugkomt in de gemeentekas, bleek volgens het programma in de gemeente Utrecht, die in augustus een verlies van ruim 20 miljoen euro moest incasseren, toen duidelijk werd dat het grootste deel van een lening voor voetbalstadion de Galgenwaard nooit zal terugkeren.

Andere voorbeelden van dit jaar: de gemeente Groningen verloor dit jaar 2,5 miljoen euro, nadat 3D-Theater Infoversum failliet ging. Middelburg ging voor 5 miljoen het schip in met een lening aan het failliete Waterpark De Veerse Meer.

Niet altijd overwogen

Volgens RTL Nieuws hebben op vijf na alle Nederlandse gemeenten geld uitgeleend. Ook de afgelopen jaren ging het veelvuldig mis.

‎Directeur Jan de Ridder van Rekenkamer Metropool Amsterdam denkt niet dat het geld uitlenen altijd overwogen gebeurt. ,,Je moet goed opletten wat de financiële positie is aan de andere kant; of de organisatie wel in staat is de rente te kunnen blijven betalen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.