Gouda Roze Stad 2018

Gouda organiseert over twee jaar Roze Zaterdag. De organisatie koos voor Gouda om de ervaring die de gemeente heeft met het organiseren van grote evenementen in het centrum. Ook de wil die de stad heeft om Roze Zaterdag aan te wijzen als hét landelijke evenement in Gouda in 2018, speelde mee bij het besluit.

De bekendmaking kwam op Roze Zaterdag, het evenement dat dient als ondersteuning van de belangen van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT). ,,Het is fantastisch dat Roze Zaterdag in 2018 in Gouda plaatsvindt'', reageert de Goudse burgemeester Milo Schoenmaker. ,,Een groep enthousiaste vrijwilligers heeft er veel werk van gemaakt om onze stad op de kaart te zetten en dat is niet onopgemerkt gebleven. Wij gaan er in Gouda een mooi evenement van maken.''

Volgend jaar vindt Roze Zaterdag in Den Bosch en Oss plaats, dit jaar is Amsterdam aan de beurt.

Avondwandeling

In de hoofdstad is zaterdag een avondwandeling om aandacht te vragen voor geweld tegen homo's. De tocht, de zogenoemde Pride Walk, gaat van het Vondelpark naar de Dam. Duizenden mensen liepen hier mee, liet de organisator weten. ,,De Dam staat helemaal vol'', aldus de woordvoerder kort nadat de stoet om 21.00 uur daar was aangekomen. Hij schat dat er gedurende de hele dag zo'n dertigduizend mensen op de verschillende evenementen zijn afgekomen.

In de stoet liepen mensen met vlaggen van de 79 landen waar homoseksualiteit nog steeds strafbaar is. In twaalf landen staat zelfs de doodstraf op homoseksualiteit.

Roze Zaterdag is de opmaat naar EuroPride, een vijftiendaags festival voor LHBT'ers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.