Hennis bekijkt kostenkwestie cateraar Uruzgan

Minister Jeanine Hennis (Defensie) laat uitzoeken wat er precies is gebeurd in een kwestie waarbij Defensie mogelijk voor miljoenen zou zijn benadeeld. Dat zou zijn gebeurd door een bedrijf dat het eten en drinken voor de missie in Uruzgan in Afghanistan verzorgde.

Hennis zei vrijdag dat haar bekend is dat destijds geld is teruggevraagd van het bedrijf. Verder kan ze nog niet reageren. ,,Naar aanleiding van alle berichtgeving heb ik gevraagd om alles op een rijtje te zetten, want ik moet het nu helemaal helder hebben'', aldus Hennis. Volgens haar gebeurt het overigens wel vaker dat een bedrijf ,,per ongeluk of expres'' te veel in rekening brengt.

Enkele oud-medewerkers doen hun verhaal in het VPRO-programma Bureau Buitenland op NPO Radio 1. Het draait om het bedrijf Supreme. Deze firma zou een een tussenbedrijf hebben opgericht in Dubai met de naam JAFCO.

Kosten

Via dit tussenbedrijf krikte Supreme de kosten van de leveringen aan Amerikaanse militairen op kunstmatige wijze op. Met deze werkwijze van Supreme zou ook het Nederlandse ministerie van Defensie zijn benadeeld.

Om hoeveel geld het precies zou gaan is nog niet bekend. Defensie laat weten dat destijds het contract met Supreme voor catering tussen 2006 en 2010 onder de loep is genomen. Toen bleek dat de prijzen te hoog waren en is het te veel in rekening gebrachte bedrag terugbetaald.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.