Het Nationaal Hitteplan is van kracht. Wat nu?

Door de aanhoudende hitte is vanaf maandagochtend het Nationaal Hitteplan van kracht. Wat gebeurt er precies op het moment dat het plan in werking treedt? En waarom is dat plan er eigenlijk?

Het Nationaal Hitteplan is in 2007 opgesteld, op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Rode Kruis doet oproep aan Nederlanders: 'Zorg voor kwetsbare ouderen tijdens hitte'
Lees verder

Het plan komt voort uit een samenwerking tussen verschillende instanties, waaronder het Ministerie van VWS, RIVM, KNMI, Rode Kruis en GGD. Op het moment dat er vier aaneengesloten tropische dagen verwacht worden treedt het Hitteplan in werking.

De inwerkingtreding van het plan betekent niet dat alle instanties ineens in rep en roer zijn: het Hitteplan is eigenlijk een communicatieplan.

Het moet ervoor zorgen dat informatie over (de mogelijke gevolgen van) aanhoudende hitte op tijd bij de risicogroepen terechtkomt. Dat doen de daarbij betrokken instanties, zoals de GGD en het Rode Kruis. Zij kunnen vervolgens ook maatregelen nemen om de overlast van de warmte voor risicogroepen te beperken.

Noodzaak

De noodzaak voor het opstellen van zo'n nationaal protocol lag in het feit dat de temperatuur stijgt. Tijdens een extreem warme periode in juli 2006 overleden bijna drieduizend mensen: minstens vijfhonderd sterfgevallen meer dan gemiddeld en over de hele maand bekeken zelfs duizend extra doden.

Het hele verhaal lees je hier: Zomerhitte onderschatte sluipmoordenaar

Het ministerie van VWS en Rijksinstituut RIVM reageerden gealarmeerd en stelden het Hitteplan op. Hittegolven, zoals die in 2006, komen door de temperatuurstijging steeds vaker voor.

Tips tegen de zon en de hitte

  • Drink voldoende;
  • Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zoek de schaduw op; 
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
  • Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.
  • (Bron: RIVM)

Risicogroepen

Vooral voor oudere mensen kan de aanhoudende hitte vervelend, zelfs dodelijk zijn. Daarnaast is de zomerse warmte ook een groot probleem voor de groeiende groep mensen met overgewicht en voor patiënten met chronische ziektes.

Ze gaan misschien niet direct dood aan de hitte, maar hun conditie lijdt er flink onder. Ze hebben het zwaar in de zomer, de kwaliteit van leven is minder.

Ook het gebruik van geneesmiddelen, alcohol of drugs kan het risico op gezondheidseffecten vergroten bij aanhoudende hitte. Veelvoorkomende klachten in de zomer zijn jeuk, uitslag, kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid.

En... werkt het?

Op de website van het RIVM is te lezen dat ,, Ervaringen in andere landen leren dat extra aandacht van hulpverleners en een grote betrokkenheid van de bevolking tijdens periodes van aanhoudende hitte bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van risicogroepen."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.