'Het premierschap is geen leuke baan'

Het premierschap is geen leuke baan, maar wel ,,een waanzinnige eer.'' Dat zegt minister-president Mark Rutte in een interview met De Telegraaf zaterdag.

Hij voelde de verantwoordelijkheid van zijn werk het afgelopen jaar zwaarder dan andere jaren. ,,Dit jaar heb ik de verantwoordelijkheid van mijn functie heel zwaar gevoeld. 2014 was met die verschrikkelijke MH17-ramp natuurlijk ook een zwaar jaar. MH17 was ook in 2015 nog heel erg voelbaar'', aldus Rutte.

Ook de vluchtelingencrisis en de toegenomen terreurdreiging maakte 2015 een heftig jaar voor Rutte. ,,In mijn baan ontmoet je logischerwijs veel mensen die te maken hebben met verdriet. En ik ontmoette ook mensen die angst hebben voor terreur of de asielinstroom. De baan heeft leuke aspecten, maar ik kan niet zeggen dat het een leuke baan is'', zegt de minister-president.

Hij denkt niet dat de nasleep van de Teevendeal blijvende schade heeft aangericht. ,,Ik heb de Kamer toegezegd dat ik lessen ga trekken en wil werken aan herstel van vertrouwen. Ik heb geen reden om aan te nemen dat het effect heeft op andere terreinen. We hebben altijd goed samengewerkt met partijen en daar willen we mee doorgaan''.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.