Hof stelt WAG in het gelijk: NAM moet meteen betalen voor waardevermindering aardbevinghuizen

Uitspraak waardevermindering aardbevinghuizen ANP

Ook in hoger beroep stelt de rechter de stichting WAG in het gelijk. De NAM moet nu al betalen voor de waardedaling van woningen in het gaswinningsgebied in Groningen, en niet als een huis wordt verkocht.

Dat blijkt uit de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden dat dinsdag werd gepubliceerd.  De uitspraak betekent dat Groninger huiseigenaren ook aanspraak op een vergoeding kunnen maken als ze hun woning niet hebben verkocht en als er nog geen sprake is van fysieke schade.

"Dit is een echte opsteker voor de Groningers", reageert advocaat Pieter Huitema van De Haan Advocaten, het bedrijf achter stichting WAG. "Het is een duidelijk arrest. We hebben lang en intensief geprocedeerd en we zijn blij dat er voor de 4000 aangesloten huishoudens nu duidelijkheid is."

"We zijn euforisch", zegt voorzitter Lolke Weegenaar van stichting WAG. "We hadden wel vertrouwen in de zaak maar dat we zo glansrijk zouden winnen, hadden we niet verwacht."

De kwestie speelt al jaren. De rechtbank bepaalde in 2015 al dat de waardedaling van huizen in het bevingsgebied in Groningen meteen gecompenseerd moest worden. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) tekende daartegen beroep aan.

Uitspraak geldt voor hele aardbevingsgebied

De NAM moet betalen voor waardedaling in heel het aardbevingsgebied, aldus het gerechtshof, dus ook aan de randen van het gebied en buiten de risicogemeentes.

De NAM is hier niet blij mee. Volgens het olie- en gasbedrijf varieert de waardedaling sterk tussen verschillende gemeenten, met name aan de randen van het gebied. Het gerechtshof gaat in die uitleg niet mee: vergoeden moet in heel het gebied waar aardbevingen voorkomen, aldus de uitspraak.

NAM wil alleen in individuele gevallen uitzondering maken

De NAM wil schade pas bij de verkoop van een woning vergoeden en alleen in individuele gevallen een uitzondering maken. Maar veel gedupeerden hebben moeite om hun huis te verkopen, aldus de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen (WAG). En mensen die hun huis niet willen verkopen, zouden in dat geval niet voor een vergoeding in aanmerking komen.

De rechter gaat mee met dat argument van de WAG.

Waardevermindering behelst 1 miljard euro

De gaswinner staat tegenover de WAG en twaalf woningcorporaties. WAG berekende eerder dat er sprake is van een waardevermindering van in totaal 1 miljard euro. Zij ging daarbij uit van ruim 100.000 huizen.

De Rijksuniversiteit Groningen berekende later dat het om een schadepost van minimaal 954 miljoen euro gaat, maar dan wel verdeeld over 180.000 huizen.

Rechter: de WAG is niet ontvankelijk

Anders dan de uitspraak van de rechter in 2015 is er volgens het gerechtshof wél iets aan te merken op de werkwijze van stichting WAG. De stichting kan geen collectieve actie instellen, aldus de rechter nu. Er is echter een oplossing: de stichting kan wel optreden als gevolmachtigde van de deelnemers.

Dat levert geen problemen op, aldus advocaat Huitema. "Dit is iets technisch. We weten nu hoe we het kunnen aanpakken en zo gaan we het doen."

De NAM laat weten serieus naar de uitspraak van het hof te kijken. "We gaan de uitspraak bestuderen."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland