Hoogopgeleiden leven vaak jaren langer dan laagopgeleiden (+poll)

Hoogopgeleiden kunnen veel langer in goede gezondheid van hun pensioen genieten dan laagopgeleiden. En die ongelijkheid wordt steeds groter.

We worden steeds ouder in Nederland, maar dat is gemiddeld. Tussen bevolkingsgroepen zijn de verschillen groot. Vrouwen worden ouder dan mannen, en hoogopgeleiden steeds ouder dan laagopgeleiden.

Langer in goede gezondheid

Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de levensverwachting van laagopgeleiden al jaren nagenoeg gelijk blijft, terwijl die van hogeropgeleiden stijgt. En niet alleen worden mensen met een hbo- of universitaire opleiding ouder, ze leven meestal ook langer in goede gezondheid dan mensen die alleen een mbo-opleiding op het laagste niveau hebben genoten. Hoogopgeleiden blijken meer jaren door te brengen zonder allerlei kwaaltjes. Er zit tussen beide groepen zo’n zes jaar verschil.

,,De verschillen worden steeds groter’’, zegt CBS-onderzoeker Dick ter Steege. ,,En dat is best cru.’’ Cru, omdat gezondheid niet het enige verschil is dat de statistici zien tussen beide bevolkingsgroepen. Zo gaan hoogopgeleiden gemiddeld acht maanden eerder met pensioen dan laagopgeleiden. Zij kunnen het zich vaak veroorloven eerder te stoppen met werken.

‘Vlek op vlek’

Ter Steege ziet de sociale verschillen in ons land zo groter worden. ,,Het is eigenlijk vlek op vlek. Mensen met een lagere opleiding werken langer door en hebben na hun AOW-leeftijd ook nog eens korter te leven in slechtere gezondheid. En dat dan ook nog eens vaak met een lager aanvullend pensioen, doordat zij doorgaans minder verdienen.’’

Het kabinet heeft in het onlangs gesloten pensioenakkoord iets aan die ongelijkheid proberen te doen. Wie al op jonge leeftijd gaat werken, bouwt in de toekomst meer pensioen op dan nu. En mensen met een zwaar beroep (doorgaans zijn dat ook mensen met een lagere opleiding) kunnen straks tot drie jaar eerder stoppen met werken, als hun baas daarmee instemt.

Maar dat is geen oplossing voor het probleem dat laagopgeleiden eerder overlijden. Vrouwen van 65 jaar met een hoge opleiding hebben gemiddeld nog 24,7 jaar te leven. Vrouwen met een lagere opleiding slechts 20,4 jaar. Bij mannen is dat gat nog groter. Hoogopgeleide mannen van 65 jaar leven gemiddeld nog 22,4 jaar, laagopgeleide slechts 17,3.

Campagnes voor gezonder leven

Ter Steege: ,,De enorme verschillen in levensverwachting worden veroorzaakt door leefstijl.’’ Mensen met een lagere opleiding roken meer, hebben vaker overgewicht en bewegen minder. Het kabinet heeft aangekondigd campagnes om gezonder te leven daarom meer te gaan richten op deze doelgroep.

Maar met alleen voorlichting kan het enorme verschil in levensverwachting niet overbrugd worden, zegt hoogleraar gedragswetenschappen Jantine Schuit van de Universiteit van Tilburg. ,,In buurten waar veel laagopgeleiden wonen, is vaak meer ongezond voedsel. Dat maakt dat je onbewust vaker kiest voor een ongezonde hap. We moeten echt iets doen aan de omgeving waarin mensen opgroeien om te zorgen dat ze gezonder gaan leven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Binnenland
menu