Interne crisis NFI duurt voort

De interne crisis bij het Nederlandse Forensisch Instituut (NFI) over bezuinigingen duurt onverminderd voort en nadert een nieuw kookpunt. De ondernemingsraad van het 'Nederlandse CSI' wil niet meer rechtstreeks overleggen met directeur Reinout Woittiez, in wie het vertrouwen in september werd opgezegd en wie hoogmoed wordt verweten.

De raad dreigt zelfs met een gang naar de rechter, blijkt uit een interne stukken die het ANP heeft ingezien. De strijd gaat al maanden over het bezuinigingsplan. Het NFI moet meer dan 10 procent van het budget inleveren.

Volgens de ondernemingsraad wordt het bezuinigingsplanonder andere het handschriftonderzoek wordt afgeschaftdoorgedrukt zonder goede onderbouwing. Ook zijn er zorgen over de bedrijfsvoering. De or is bang dat financiële tegenvallers die daardoor kunnen ontstaan, moeten worden afgedekt door nog meer werkzaamheden af te stoten.

Afbraak

Betrokkenen vrezen afbraak van het vermaarde instituut. Ook bestaan zorgen dat de opsporing in het geding komt. Het forensisch onderzoek door het NFI is cruciaal voor het oplossen van misdrijven van cybermisdaad en liquidatie tot de MH17-ramp.

De ondernemingsraad gaf afgelopen zomer al een negatief advies over het bezuinigingsplan. In november is het plan in ongewijzigde vorm opnieuw voorgelegd en wederom van de hand gewezen door de or. Die dreigt nu om bij de ondernemingskamer beroep in te stellen tegen het plan.

Directeur Woittiez zei eerder dat hij hoopte op een uitweg uit de impasse. Ook nu laat hij weten dat hij zich daarvoor wil blijven inzetten. Maar inmiddels lijken directie en medewerkers meer dan ooit tegenover elkaar te staan. De ondernemingsraad vindt het zelfs ,,niet zinvol'' meer om aan tafel plaats te nemen met de directie en wil alleen schriftelijk contact.

De ondernemingsraad hekelt de 'managementcultuur' bij het NFI. Daarin worden medewerkers die een andere mening hebben volgens de raad genegeerd en neemt de directie beslissingen zonder inhoudelijke argumentatie. Volgens de ondernemingsraad leidt dat tot een enorme en zeer schadelijke kloof binnen het NFI.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.