Jihadganger Lieke S. niet meer naar de cel

De Eindhovense Lieke S. (35) hoeft niet meer de gevangenis in, hoewel is bewezen dat ze naar Syrië is afgereisd om zich daar aan te sluiten bij IS. Dat besloot de rechtbank in Den Bosch donderdag.

De vrouw, die zich in de zomer van 2016 bekeerde tot de islam, krijgt wel een halfjaar voorwaardelijk bovenop haar voorarrest van bijna acht maanden. S. bereikte Syrië nooit. Ze kwam in Turkije tot drie keer toe de grens met Syrië niet over en werd op 21 december opgepakt in Bulgarije.

De straf is gelijk aan de eis. S. zei direct na de uitspraak dat ze onschuldig is en dat ze in hoger beroep gaat.

Contactverbod

De rechtbank oordeelde dat van de straf ,,een afschrikwekkende werking moet uitgaan, ook al is het niet gelukt de bestemming te bereiken’’. De rechtbank baseerde zich voor de bewezenverklaring op verschillende teksten die de vrouw schreef. Onder meer aan haar familie. Zo schreef ze: ,,Er zijn handen nodig om te verdedigen, te helen en te helpen. Ook ben ik bereid om te helpen met de gewapende strijd door middel van mijn intelligentie.’’

De vrouw had zelf ontkend zich bij IS te willen aansluiten. Ze zou alleen op een spirituele reis zijn en eventueel Syrische vluchtelingen willen helpen. De rechtbank volgde S. wel in haar huidige opvatting, waarbij ze geweld afkeurt, zoals bijvoorbeeld de misdrijven die IS pleegde op jezidi-vrouwen. ,,Dat komt geloofwaardig over.’’

Hoewel de reclassering de kans op herhaling laag inschatte, stelt de rechtbank dat er ,,enige zorg is om een terugval in radicaal denken''. Daarom legde de rechter een contactverbod op met Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, en andere mensen op de terrorismelijst. B. leerde ze kennen op de terrorisme-afdeling van de extra beveiligde inrichting in Vught.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.